Ajankohtaista

Vääksyn Wanhat Unelmat loppuu kiinteistön ongelmiin

Tuulikki Juusela lopettaa sekä Wanhat Unelmat -liikkeen että messuilla kiertämisen. Työt kuitenkin jatkuvat muun muassa erilaisten projektien ja mentoroinnin parissa. Kuva: Tuomas Räihä

Asikkalassa yli 15 vuotta toiminut vanhan tavaran sekatavarakauppa Wanhat Unelmat lopettaa toimintansa vuoden 2018 aikana. Lopettamisen taustalla on Aniantien alkupäässä sijaitsevan liikerakennuksen huono kunto ja se, että osalla liikehuoneistojen omistajista on ollut vaikeuksia maksaa yhtiövastikkeita.

- Tämä on tyypillistä 1970-luvun elementtirakentamista ja kiinteistössä on ollut useampikin vesivahinko sinäkin aikana kun minä olen tässä ollut, Wanhat Unelmat -liikkeen yrittäjä Tuulikki Juusela kertoo.

Hänen mukaansa kiinteistöä on periaatteessa hoidettu ihan hyvin, mutta suuremmat korjaukset ja perusparannukset on jätetty tekemättä. Korjaaminen olisi vielä periaatteessa mahdollista, mutta se olisi hintavaa ja kiinteistöyhtiö ei saa enää pankista lainaa.

- Yhtiön taloudellinen tilanne on niin huono, että tämä menee selvitystilaan. Me emme saa lisää lainaa ja yhtiövastikkeita ei kerry, Juusela harmittelee.

Selvitystila tarkoittaa sitä, että kiinteistön voi ostaa kuka tahansa ja tehdä sillä mitä tahtoo. Tällä hetkellä kiinteistössä toimii Wanhojen Unelmien lisäksi vain kunnan työttömien toimintaan varattu tila.

Wanhat Unelmat jatkaa näillä näkymin toimintaansa ainakin tulevaan kesään saakka, koska kunta on ilmoittanut käyttävänsä omia tilojaan kiinteistössä siihen asti. Jatkaminen joissakin muissa tiloissa ei ollut Juuselan mukaan oikeastaan edes vaihtoehtona.

- Olen niin päättänyt, että kun täytän 80, niin lopetan joka tapauksessa. Nyt siihen tulee aikaistusta ehkä yksi vuosi, Juusela kertoo naurahtaen.

Juusela on kiertänyt paljon myös messuilla myymässä vanhoja tavaroita. Liikkeen myynti on hiljentynyt yleensä lokakuussa ja piristynyt taas huhtikuussa, mutta messuja järjestetään myös talvella.

- Me olemme sellainen liike, jossa joulumyynti ei ole niin merkittävää kuin joillakin muilla. Vaikka meillä olisikin hienoja tavaroita vaikka joululahjoiksi, Juusela vinkkaa.

Messuilla kiertäminenkin kuitenkin loppuu samalla kuin liikkeen toimintakin. Tavarat pyritään myymään loppuun varastoistakin viimeistään kahdessa huutokaupassa, jotka on tarkoitus järjestää tulevana kesänä Lahdessa ja hieman syksymmällä Asikkalassa.

Juusela on koko sen ajan, kun on pyörittänyt Wanhoja Unelmia, asunut pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulla ja tehnyt myös muita töitä, kuten järjestötöitä, erilaisia projekteja, valmennusta ja mentorointia. Nämä työt jatkuvat myös tulevaisuudessa.

- Niin kauan kun joku kysyy. Tapaan niin paljon nuoria ja rakastan sitä, Juusela kertoo.

Nuoria hän tapaa erityisesti mentorointityössään, jota hän pitääkin tärkeimpänä tehtävänään tällä hetkellä. Mentoroinnin lisäksi Juuselaa odottaa lähiaikoina muun muassa projekti Afrikassa.

- Olen eräällä kansainväliselle järjestölle luvannut vetää Tansania-projektin. Sitten on tulossa pari muutakin projektia.

Juusela kertoo, että hän jaksaa tehdä työtä, koska se tuntuu lähinnä hauskanpidolta. Muiden auttaminen hänen oman työnsä kautta on myös lähellä Juuselan sydäntä.

- Olen itse saanut niin paljon lapsena. Minuun on uskottu, minulla on ollut hyviä kummitätiä ja -setiä, minulle on annettu mahdollisuuksia, minuun on luotettu ja annettu myöskin kriittistä palautetta. Haluan antaa sen kaiken hyvän eteenpäin ja sillä tavalla kiittää siitä.

Tuomas Räihä

Suosittelemme