Ajankohtaista

Orimattilalainen Niilo, 5v, laulaa Veteraanin iltahuutoa

Juuri viisi vuotta täyttänyt Niilo Simola on Mauno Koiviston keväisten hautajaisten jälkeen laulanut Veteraanin iltahuutoa. Niilo esiintyy mielellään, orimattilalaisessa kahvilassa hän lauloi toimittajalle ja sai koko kahvilalta raikuvat aplodit. Videon Niilon laulusta voi kuunnella Seutunelosten Facebook-sivulla.

Juuri viisi vuotta täyttänyt Niilo Simola Orimattilasta laulaa komeasti Veteraanin iltahuutoa toimittajalle kahvila-konditoria Marengissa ja saa kiitokseksi raikuvat aplodit esityksestä yllättyneiltä kahvila-asiakkailta.

Niilo innostui Veteraanin iltahuudosta keväällä, kun presidentti Mauno Koivisto haudattiin. Poika kelasi hautajaisia tabletilta niin monta kertaa, että osaa sanoa kuka istui missäkin tuomiokirkon penkissä - ja oppi laulun jota harva neljävuotias osaa.

Niilo on valloittanut Veteraanin iltahuutoa laulamalla muun muassa Helinäntuvalla vanhukset, veteraanit, heidän puolisonsa ja leskensä. Niilon äiti Arja Simola käy Leijonien toimintana vetämässä bingoa Helinäntuvalla ja Niilo esitti laulunsa siellä. Monet silmät kostuivat laulua kuunnellessa.

- En pysty itsekään kuuntelemaan Niilon laulua ilman, että kyyneleet nousevat silmiin, tunnustaa Arja.

Niilo laulaa myös oman päiväkotinsa Keinuhevosen itsenäisyyspäiväjuhlassa, Suomen synttäreillä. Päiväkotikaverit eivät ehkä kyynelehdi, mutta todennäköisesti Niilo valloittaa heidät yhtä perusteellisesti kuin vanhemmankin yleisönsä.

Valloittava poika on muutenkin. Juttelee vieraalle toimittajatädille reippaasti itse, äiti saa kertoa joitakin asioita, kun poika syö croissantia. Puolitoistavuotias pikkusisko Seela saa välillä pusuja. Välillä muutkin tytöt saavat pusuja, hoitokaveri Minttu onkin antanut Niilolle lempinimen Pakaan pussaaja.

Presidentit kiinnostavat Niiloa niin paljon, että hän haluaa aina Helsingin retkillä käydä tuomiokirkossa, Hietaniemen hautausmaalla, presidentinlinnalla ja Helsingin kaupunginmuseon lasten kaupungissa Senaatintorin kulmalla.

Kerran kun perhe tuli ulos tuomiokirkosta urkuvarttia kuuntelemasta, oli Senaatintorilla Mini Tattoo, jossa esiintyi sotilassoittokunta. Ratsupoliisikin oli paikalla.

- Paras päivä ikinä, sanoo Niilo.

Veteraanin iltahuudon lisäksi Niilo tykkää laulaa Siniristilippumme, Narvan marssia ja Porilaisten marssia. YouTube-videoista on ollut helppo opetella sanat.

Pieni poika tietääkin paljon Suomen presidenteistä, hänen suosikkejaan ovat Niinistön lisäksi Mannerheim, Koivisto ja Kekkonen.

- Olen tutkinut presidenttejä mukistani ja Arttu (äidin serkku) katsoi niitä puhelimestaan ja luetteli minulle, kertoo poika tietolähteistään.

Ukin kanssa hän on käynyt myös UKK:n Niinikosken arkistossa viime kesänä. Tamminiemessä hän on myös vieraillut.

- Hietaniemessä oli paljon seppeleitä Mannerheimin haudalla, kun viimeksi käytiin siellä, kertoo Niilo.

Mikä niissä presidenteissä sitten niin hienoa on?

- Se kun järjestetään vaalit, toteaa poika.

Niilo on myös kirjoittanut kirjeen Sauli Niinistölle, tai sanellut äidille tekstin. Niilo piirsi siihen Saulin ja Jennin ja vauvan Jennin mahaan. Hän kutsui presidentin viikko sitten olleille syntymäpäivilleen, mutta ei ole ainakaan vielä saanut vastausta. Voi olla, että presidentti on ollut kiireinen Suomen satavuotisjuhlien valmistelujen vuoksi.

Niissä juhlissa, ensimmäisillä kaverisynttäreillä, Niilo muuten piti kavereille puheen kuin presidentti ikään ja lauloi myös. Syntymäpäivälahjaksi Niilo sai kirjan Suomen presidenteistä, sitä hän on tutkinut äidin kanssa.

Aiotko itsekin presidentiksi, kun olet heistä niin kiinnostunut?

- En. Minusta tulee sotilassoittokunnan trumpetisti.

Sitä odotellessa isä on luvannut viedä pojan tänä vuonna johonkin kaupunkiin katsomaan itsenäisyyspäivän paraatia, jotta Niilo näkee panssarivaunun liikenteessä.

Video Niilon laulusta löytyy Seutunelosten Facebook-sivulta

Sari Mustjoki

Suosittelemme