Ajankohtaista

Hollolan uusi vuokratalo sai asukkaat

Tervahovin punaisesta tehosteväristä käytiin pienimuotoinen kädenvääntö.

Hollolan Asuntotalot oy:n uusi vuokrakerrostalo Tiilijärventien ja Tervatien risteyksessä on valmistunut. Asukkaat pääsivät muuttamaan Tervahoviksi nimettyyn taloon perjantaina.

Asuntotalojen hallituksen puheenjohtaja Keijo Rinne ja toimitusjohtaja Esko Vekkeli kertovat kerrostaloprojektiin kuluneen noin neljä vuotta. Kimmoke vuokratalon rakentamiseen tuli kunnanjohtaja Päivi Rahkosen ehdotuksesta. Kunnanhallitus hyväksyi hankkeen helmikuussa 2016.

- Ehtona oli, että Asuntotalot vastaa kaikista kaavoituskustannuksista, Vekkeli muistelee.

Hanke uhkasi aluksi venyä pitkän kaavoitusajan takia. Kunnan omin voimin siihen olisi voinut kulua kaksikin vuotta.

- Silloinen tekninen johtaja Heikki Salonsaari ehdotti kuitenkin ulkopuolisen kaavoittajan käyttämistä, ja kaava valmistui puolessa vuodessa, Rinne kertoi.

Ark Yhtymä oy:n Kari Tuomisen suunnitteleman talon ulkovärityksestä käytiin pientä kädenvääntöäkin.

- Parvekkeiden punainen väri ei meinannut mennä ensiksi läpi, mutta sitten Esko keksi, että sehän on sama kuin Hollolan vaakunassa oleva väri, ja sillä perusteella se saatiin menemään läpi, Rinne kertoo.

Kerrostalon rakennustyöt aloitettiin tammikuun puolessa välissä, ja valmista oli jo kuukausi sitten. Pääurakoitsijana oli Hartela oy.

- Viimeisen kuukauden aikana on tehty koneiden ja laitteiden käyttöönotto ja säädöt. Hanke valmistui aikataulussaan, Vekkeli kertoo.

Koko hankkeen hinnaksi tuli rakennuskustannukset, kaavoitus, suunnittelu ja valvonta mukaan lukien 4,9 miljoonaa euroa. Budjetissa pysyttiin hyvin, sillä lisätyökuluja tuli yhteensä vain 20 000 euron edestä.

- Yleensä lisätyökuluja tulee vähintään viisi prosenttia kokonaisurakkasummasta. Tässä hankkeessa niitä tuli poikkeuksellisen vähän, Vekkeli iloitsee.

Hollolan Asuntotalot on Hollolan kunnan kokonaan omistama yhtiö, ja Tervahovin rahoitus hankittiin Kuntarahoitukselta kunnan takauksella. Asuntotalot on antanut kunnalle vastaavan suuruisen vastatakauksen.

Uuteen kerrostaloon ei liity ARA- tai avustussidonnaisuuksia, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos Asuntotalot haluaa joskus luopua talosta, esteitä myynnille ei ole.

Tervahovissa on 40 tupakeittiöllä varustettua huoneistoa. Niiden koko vaihtelee 36,5 neliöstä 51,5 neliöön. Asuntotalot halusi rakentaa nimenomaan pieniä asuntoja, koska niistä on eniten kysyntää. Tervahovin neliövuokra on 13,80 euroa.

Syksyn haussa asuntoihin tuli kaikkiaan 83 hakemusta.

- Asukkaita on 47 kappaletta. Heistä valtaosa on yli 60-vuotiaita, Vekkeli kertoo.

Tervahovi on suunniteltu esteettömäksi rakennukseksi, ja esimerkiksi ovet aukeavat liiketunnistimilla, jolloin pyörätuolilla tai rollaattorilla liikkuvien ei tarvitse taistella ovenkahvojen ja aukeamissuuntien kanssa.

- Alunperin kohdetta mietittiin vanhemmalle väestölle sopivaksi, mutta asunnot ovat myös nuorempien haettavissa. 20-40-vuotiatia asukkaita on nyt kuusi, Vekkeli kertoo.

Tervahovi sijaitsee vuokratontilla. LVI-suunnittelusta vastasi AirExet oy:n Tuomo Asikainen, sähkösuunnittelusta Sähköinsinööritoimisto KP-Suunnittelun Kimmo Piiroinen ja projektivalvojana toimi Pentti Rähmönen.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi

Suosittelemme