Ajankohtaista

Loungesta virtaa opiskeluun

Nastopolissa avattiin joulun alla juhlavin menoin Nastolan teollisuusryhmän lukiolle lahjoittama NTR-50 -lounge eli opiskelijoille tarkoitettu oleskelu-, opiskelu-, ja kokoustila kaikkine mukavuuksineen. Noin 50 neliön valoisassa tilassa on muun muassa nykyaikainen taulutelevisio, sohvallinen loosi, säkkituoleja, jääkaappi, mikroaaltouuni, kahvinkeitin ja vesipiste.

Teollisuusryhmän viime vuoden puheenjohtaja Pertti Lemettinen kertoi lahjoituksen taustalla olevan myös ryhmän oma etu.

- Itsekäs tavoite on, että saisimme lisättyä Nastopolin lukion vetovoimaa, joka toisi tänne lisää opiskelijoita ja että teknologiapainotteinen lukiotoiminta jatkuisi, Lemettinen sanoi.

Hän muistutti, että teollisuudessa ja teknologia-aloilla on pulaa osaajista. Esimerkiksi ohjelmistoalalla on suuret kasvumahdollisuudet, mutta osaajista on pulaa, koska matemaattisia ja luonnontieteellisiä aloja ei opeteta tarpeeksi.

- Suomessa on kymmeniä erikoislukioita, mutta ei ainuttakaan sellaista, joka antaisi erikoisopetusta talouselämän ammatteihin suuntaaville, Lemettinen totesi.

Nastopolin uutta loungea suunniteltiin syksyn ajan opiskelijoiden kanssa yhteistyössä. Opiskelijoille tehtiin kysely, josta ilmeni, että rauhallista tilaa on kaivattu etenkin sen jälkeen, kun alakoululaisia siirtyi Nastopolin tiloihin.

- Myös sohvia toivottiin lisää yhteisiin tiloihin, ja teollisuusryhmä vastasi lahjoituksellaan suoraan tähän tarpeeseen, apulaisrehtori Pilvi Pulkkinen kertoi.

Hän uumoili, että pieni lukio saa tulevina vuosina taistella olemassa olostaan, mutta jos tietoisuus Nastopolin lukion toiminnasta kasvaa, jatko voi olla valoisakin.

Lukion oppilaskunnan puheenjohtaja Milla Kulju kertoi opiskelijoiden osallistuneen aktiivisesti tilan suunnitteluun.

- Suunnittelimme tämän kokous- ja oleskelutilaksi ja myös sellaiseksi tilaksi, johon voi tulla rauhoittumaan.

Hänen mielestään Nastopolin lukio on erityisen tärkeä nastolalaisille nuorille, jotka voivat näin opiskella omalla paikkakunnallaan.

- Pienessä lukiossa opiskelijat myös kohdataan yksilöinä, ja täällä on erityisen hyvä yhteishenki, hän kertoi lukionsa vahvuuksista.

Nastolan teollisuusryhmän asiamies Antti Pohjonen kertoi ryhmässä riittävän uskoa Nastopolin lukion tulevaisuuteen. Sen eteen tehdään myös hartiavoimin töitä, ja ryhmällä on esimerkiksi edustus lukion kehittämistyöryhmässä.

- Kaikkeen ei voi tietenkään itse vaikuttaa, mutta meillä on näkemys, että lukion teknologia- ja teollisuusyhteys ja nykyinen elinkeinoelämän tilanne ja vaativat, että yhteiskunnassa on tämäntyyppisiin tukitoimintoihin teollisuuden kehityksen eteenpäin viemiseksi halukkuutta panostaa.

Pohjonen kertoi myös, että esimerkiksi Ohjelmistoyrittäjien liitto odottaa mielenkiinnolla Nastopolin lukion avauksia ja on mahdollisesti mukana yhteistyössä.

- Lisäksi olemme hakeneet Etpähältä 80 000 euron hankerahoitusta Nastopolin lukion kehittämiseksi. Teknologiapainotteisuuden ohella kehitettäisiin Pajulahti-yhteistyötä, kaksoistutkintojen suorittamista Salpauksen kanssa ja vielä e-urheilun tuomista lukioon, Antti Pohjonen kertoi.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi

Suosittelemme