Ajankohtaista

Laaja musiikin opetus uhattuna Nastolassa

Wellamo-opiston rehtori Mari Ylä-Sankola-Peltola kertoi nastolalaisille Wellamo-opiston suunnitelmista. Kuva: Ville Hakala

Wellamo-opisto laatii parhaillaan uutta opetussuunnitelmaa taiteen perusopetukseen, jonka yhteydessä pohditaan myös laajan musiikin perusopetuksen tulevaisuutta Nastolassa. Harkinnassa on laajan musiikin perusopetuksen muuttaminen yleiseksi ensi syksystä alkaen.

Muutos tarkoittaisi käytännössä muun muassa musiikin opetuksen yksityistuntien vähenemistä 33:sta 30:een ja niiden lyhenemistä kolmesta vartista puoleen tuntiin. Nykyiset laajan oppimäärän opiskelijat voisivat jatkaa opintojaan ainakin vuoteen 2021 saakka.

Wellamo-opisto järjesti asiasta tiedotustilaisuuden Nastolan kunnantalolla viime perjantaina.

Wellamo-opiston rehtori Mari Ylä-Sankola-Peltolan mukaan yleiseen musiikinopetukseen voitaisiin ottaa kaikkiaan sata opiskelijaa, kun laajan musiikin opetuksessa on tällä hetkellä 60 opiskelijaa.

- Kyse ei säästötoimesta, vaan opetussuunnitelman uudistuessa on hyvä linjata samalla, miten taiteen perusopetusta Wellamo-opistossa järjestetään, hän totesi.

Yleisen ja laajan opetuksen järjestämiseen rinnakkain ei hänen mukaansa opiston resurssit riitä.

Tiedotustilaisuuden lähinnä musiikinopiskelijoiden vanhemmista koostunut yleisö oli opiston aikeista ihmeissään. Ihmiset olivat huolissaan muun muassa musiikinopiskelun ympärille syntyneen positiivisen yhdessä tekemisen katoamisesta.

- Se pelko tässä on, että jos musiikinopetusta supistetaan, se ei mahdollista tällaista pöhinää, mikä tähän ympärille on syntynyt. On vanhempainyhdistystä ja muuta. Kansalaisopistojen perusarvot kuten kansainvälisyys ja monet muut asiat toteutuvat täällä laajemmin kuin pelkästään opiskelijoille, Jyrki Nissinen totesi.

Useampikin vanhempi oli sitä mieltä, että monessa perheessä laajan musiikin opiskelu loppuu, jos sen perässä täytyisi reissata Lahteen asti.

- Perheissä on tietyt resurssit, miten paljon voidaan kuljettaa lapsia. Joo, voidaan ehkä kuljettaa Lahteen, mutta esimerkiksi meidän perheessämme se ei onnistu, kommentoi neljän muusikonalun äiti Satu Härmä.

Ihmettelyä yleisön joukossa aiheutti myös se, että esimerkiksi Nastolan aluejohtokunnalta ei ole kysytty valmistelussa lausuntoa. Aluejohtokunnan puheenjohtaja Rauno Grönroos nosti esiin myös kysymyksen siitä, miksi Wellamo-opiston toiminta on viime aikoina vähentynyt juuri Nastolassa. Hän viittasi muskaritoiminnan loppumiseen ja kudontaryhmän kohtaloon.

Ylä-Sankola-Peltolan mukaan lausuntoja on pyydetty Lahden musiikkioppilaitoksilta ja Lahden Tanssiopistolta. Oma-aloitteisesti lausuntonsa ovat jättäneet myös Nastola-seura ja musiikinopiskelijoiden tukiyhdistys Mesenat ry sekä muutama yksityishenkilö. Myös aluejohtokunta ja Nastolan Teollisuusryhmä aikovat lausua asiasta.

Wellamo-opiston johtokunta päättää musiikinopetuksen tulevaisuudesta huhtikuussa.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi
@

Suosittelemme