Ajankohtaista

Abilla on nyt enemmän aikaa musiikille

Riikka Jaakkola bändeineen esiintyy perjantaina Möysän musaklubilla Lahdessa. Kuva: Akseli Kuhalampi

Kärköläläisellä Riikka Jaakkolalla on nyt aikaa keskittyä musiikkiin. Lukio on jo käytännössä loppu, tänä keväänä hänellä on enää äidinkielen ylioppilaskirjoitukset. Syksyllä hän aikoo hakea opiskelupaikkaa, mutta mietinnässä on vielä mihin. Tuleva ammatti voi hyvinkin liittyä jotenkin musiikkiin.

Koulun ja musiikin sovittaminen yhteen on tähän asti vaatinut tasapainoilua.

- Molemmat vähän syövät toisiaan. Onneksi opettajat Riihimäen lukiossa ovat joustaneet paljon, kiittelee Jaakkola.

Riikka Jaakkola teki jo yläkouluikäisenä jonkin verran trubaduurikeikkoja. Hän soitti ja lauloi esimerkiksi perhejuhlissa. The Voice of Finland -laulukisan myötä hän nousi koko kansan tietoisuuteen vasta 16-vuotiaana lukiolaisena.

Nyt alkuvuonna Jaakkola on ensimmäisellä kiertueellaan bändinsä kanssa esimerkiksi Kuopiossa, Jyväskylässä ja Kouvolassa. Tämän viikon perjantaina hän on keikalla Lahdessa Möysän musaklubilla.

- Sinne pääsimme Radio Voiman kautta. Olen ollut siellä (musaklubilla) useasti yleisössä, ja siellä on ollut yllättävän hyvä meininki yleisöllä ja soundit ovat hyvät.

Jaakkolan sydäntä lähellä ovat aina olleet roots-musiikki ja popjazz, vaikka hän itse on syntynyt 1900-luvun viimeisenä vuotena.

Nykyään hän ja bändi soittavat musiikkia, jota Jaakkola luonnehtii moderniksi suomirockiksi nykyaikaisella soundilla vanhoja esikuvia unohtamatta.

- Soundimaailmaltamme olemme lähellä esimerkiksi Pimeyden tai Olavi Uusivirran meininkiä.

Yhtye sai alkunsa elokuussa 2016, kun bändi teki debyyttiesiintymisensä Huovilarockissa. Bändin tukikohta on Helsingissä. Rumpuja soittaa Jaakko Pöyhönen, bassoa Tatu Back ja kitaraa Markus Venehsalo. Bändi esiintyy nimellä Riikka Jaakkola.

- Treenaamme nykyään Helsingissä. Aiemmin sovimme treenit milloin millekin paikkakunnalle, koska bändi oli hajautuneena pitkin Suomea.

Bändi on ollut kasassa yli vuoden, ja töitä on tehty hyvällä meiningillä.

- Olemme vähän kuin varasisaruksia toisillemme. Sen lisäksi, että teemme tavoitteellisesti musiikkia, meillä on rento meininki ja kaikilla tuntuu olevan hyvä olla bändissä.

Tällä hetkellä Jaakkola myy bändin keikat. Aiemmin bändi oli parilla ohjelmatoimistolla. Hän toteaa, että yhteydenpito mahdollisiin keikkapaikkoihin käy työstä.

- En yhtään ihmettele, että se on jonkun päätyö, hän hymyilee.

Jaakkola tekee bändinsä kanssa omaa musiikkia. Viime kesänä ilmestyi debyytti-ep Näkyjä nään. Lokakuussa ilmestynyttä Lokakuu-sinkkua on kuunneltu Spotifyssa jo yli 20 000 kertaa.

Tässäkin kohtaa Jaakkola kiittelee paikallisradiota. Pääseminen Radio Voiman paikallisen musiikin joulukalenteriin on tuonut bändille paljon kuulijoita.

- Uutta musaa on tulossa. Bändi kuulostaa hyvältä, innostunut nainen toteaa.

Jaakkola kertoo kirjoittavansa jatkuvasti. Hänellä on esimerkiksi paljon runoja tallessa. Luovuus on päässyt kukoistamaan, ja tuloksena on sekä sanoja että sävellyksiä.

Sovitukset biiseihin on tehty yhdessä bändin kanssa.

Keikoille on siis hyvä setti musiikkia kasassa. Kokonaisen levynkin tekeminen on mielessä. Hankkeen toteutuminen riippuu ajasta ja rahasta, hyvä tuottajakin auttaisi asiaa.

Sari Mustjoki

Suosittelemme