Ajankohtaista

Kylien uhat muodostuvat arkisista asioista

Urajärven koululla vietettiin lauantaina 10. helmikuuta päijäthämäläisten kylien yhteistä turvapäivää. Yli 20 osallistujan voimin pohdittiin arjen turvallisuuteen vaikuttavia asioita ja keinoja parantaa erityisesti maaseutukylien turvallisuutta.

Turvapäivässä puhuttiin muun muassa palovaroittimista; missä, miten ja miksi niitä onkaan kodissa oltava. Mistä tulipalot lähtevät, miten palojen syttymistä voi ehkäistä?

- Yli 90 prosenttia ihmisistä vakuuttaa kotinsa palovaroittimien olevan kunnossa ja oikein sijoitettuna, mutta todellisuus on toinen, kertoi projektipäällikkö Kristiina Mattila-Nousiainen Päijät-Hämeen pelastuslaitoksesta.

Esiin nousi myös muu asumisen turvallisuus aina tapaturmien ehkäisystä lukkoturvallisuuteen. Mattila-Nousiainen muistutti, että Suomessa sattuu noin 80 palokuolemaa ja 200 liikennekuolemaa vuodessa.

- Mutta häkellyttävää on, että kaatumiset, liukastumiset ja matalalta putoamiset johtavat yli tuhannen yli 65-vuotiaan kuolemaan vuosittain. Se on aika hurja luku.

Näitäkin onnettomuuksia voitaisiin ehkäistä esimerkiksi liukuesteillä ja ikäihmisten lonkkasuojilla.

Henkilökohtaisen turvallisuuden lisäämisen ohella päivän aikana pohdittiin myös kylätason yhteisöllisen turvallisuuden lisäämistä.

- Yksinäisyys ja syrjäytyminen ovat monelle turvallisuusuhka, vaikka esimerkiksi täällä Urajärvellä yhteisöllisyys on vahvaa. Yhteisöllisyyttä ja kylähenkeä voi kuitenkin aina vahvistaa, niin että kukaan ei jäisi täysin yksin, Mattila-Nousiainen innosti.

Vaikka asukkaiden turvallisuudentunne maaseutukylillä ei ole viime vuonna heikentynyt, yhteisöllisyyden vahvistaminen kannattaa. Tämäkin seikka huomioidaan kylien turvallisuussuunnitelmissa, joita on mahdollista räätälöidä kyläkohtaisesti.

Mattila-Nousiainen nostaa esiin Heinolassa sijaitsevan Pääsinniemen kylän, jonne ollaan kylän turvallisuussuunnitelman innoittamana hankkimassa yhteistä aggregaattia pidempien sähkökatkosten varalta.

- Sillä turvataan vedensaanti porakaivosta, ja kyläläiset pääsevät myös lataamaan kännykkänsä poikkeustilanteen sattuessa.

- Padasjoen kirkonkylän turvallisuussuunnitelmassa kiinnitettiin huomiota tiestön huonoon kuntoon. Nyt näitä teitä on kunnostettu, ja oma vaikutuksensa siihen on varmasti ollut konkreettisella turvallisuussuunnitelmalla.

Asikkalassa kylän turvallisuussuunnitelman laatimisesta on puhuttu ainakin Kalkkisissa ja Viitailassa.

Turvapäivän aikana puhuttiin myös siitä, miten pitää toimia, jos esimerkiksi epäilee valepoliisin ottaneen yhteyttä tai mitä tehdä, kun aggressiivinen kaupustelija tai vaikkapa hormitarkastaja pyrkii sisälle.

- Poliisi ei koskaan kysele pankkitunnuksia tai -korttia puhelimitse. Jos tällainen henkilö soittaa, kannattaa kysyä poliisin nimi ja palveluspaikka, ja soittaa sen jälkeen poliisin vaihteeseen ja kysyä, löytyykö sieltä poliisista tällaista henkilöä, Mattila-Nousiainen vinkkasi.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi
@

Suosittelemme