Ajankohtaista

Taiteenystävä arkkipiispa Leo vieraili Nastolan Taarastissa

Arkkipiispa Leo vieraili sunnuntaina Taarastissa tutustumassa Suomen kuvataiteen mestarit -näyttelyyn. Kuva: Tuomas Räihä

Taidekeskus Taarastissa on käynnissä vielä helmikuun loppuun saakka Suomen kuvataiteen mestarit -näyttely, joka toi Päijät-Hämeeseen Suomen nimekkäimpien taiteilijoiden töitä aina Suomen taiteen kultakaudelta 1970-luvulle saakka. Sunnuntaina näyttelyyn kävi tutustumassa Suomen ortodoksisen kirkon johtaja, arkkipiispa Leo, joka itsekin tunnustautuu taiteen ystäväksi.

- Kirkossahan me olemme taiteen kanssa tekemisissä koko ajan ja joka paikassa. Silloin puhutaan kuvataiteesta, erityisesti ikonitaiteesta. Kirkon taiteisiin kuulu tietysti myös kirkkomusiikki ja -laulu.

Leo on taiteen kanssa tekemisissä paitsi työssään myös vapaa-ajallaan. Hän keräilee ikonitaidetta, mutta tuottaa taidetta myös itse.

- Kirjoitan kahdella kielellä runoutta. Viime aikoina tuotantoni on ollut selvästi siirtymässä myös musiikin puolelle, tuotantoani on sävelletty ja sen parissa tehdään tälläkin hetkellä työtä.

Erityisesti arkkipiispa Leoa kiehtoo karjalainen kulttuuri, joka hänen mielestään tulee esille muun muassa Taarastissa esillä olevissa teoksissa.

- Jos maalaustaiteen alalta jotakin etsin ja itselleni toivon, niin tietysti sitä, joka voi kuvana avata lisää sitä kotiseutua, joka on vanhempieni kotiseutua ollut. Minä olen sen heidän jälkeensä saanut nähdä kulkemalla kaikkialla luovutetussa Karjalassa, mutta myös etsimällä tuota Karjalan kuvaa pala palalta kirjallisuudesta, taiteesta, vaikka mistä, Leo pohti.

Hän kertoi, että heidän perheessään ei ole vanhasta kotiseudusta jäänyt paljoakaan muistoja.

- Sotien jälkeen, kun he länteen tulivat, ei ollut aikaa ottaa talteen valokuvia, eikä sitä taidetta, jota seinillä oli. Jos jotakin mukaan otettiin, niin se oli varmasti ikoni.

Taarastissa esillä olevan näyttelyn yhtenä tarkoituksena on kerätä kokoelman omistavalle suvulle rahaa, jotta he voisivat perustaa Suomeen kristillisen taiteen museon. Arkkipiispa Leo antoi asialle siunauksensa.

- Tahdon toivottaa siunausta sille ajatukselle, että jonakin päivänä se toive kristillisen taiteen museosta toteutuisi.

Tuomas Räihä

Suosittelemme