Ajankohtaista

Taakanveto on voimalaji, josta koira nauttii

"Beeper lähtee aina innoissaan taakanvetoon", kertoo Mika Linkohaka. Läheisen järven jäällä kaksikolla on tilaa treenata. Kuva: Marjaana Kontu

Beeper-koiran kanssa maastossa taakanvetoa treenaava Mika Linkohaka kertoo kaksikon joskus saavan sivullisilta kauhistuneita ja sääliviä katseita. Hän tietää, että lajia tuntematon voi erehtyä pitämään sitä eläinrääkkäyksenä.

- Mutta koira tekee vapaaehtoisesti kaiken, ei sitä pysty pakottamaan. Jos Beeperille laittaa liikaa painoa, se jähmettyy eikä vedä. Koiran mukavuusalueella mennään, sillä on itsellä oltava kivaa.

Hämeenkoskelaiselle Linkohaalle koirat ovat sydämenasia. Koiria on kolme ja kaikki ovat Espanjasta pelastettuja, sekarotuisia rescue-koiria. Energiset koirat kaipaavat tekemistä, niiden kanssa onkin harrastettu viehejuoksua ja nyt myös taakanvetoa, joka on etenkin kolmevuotiaan Beeperin mieleen: kun isäntä nappaa käteen vetovaljaat, koira on heti valmiina lähtöön.

Kisoissa koirat vetävät jopa yli 1 000 kilon taakkoja kärryissä, joissa on pyörät alla. Beeperillä vedettävät painot ovat maltillisia, yleensä treenataan ketjuilla, ja taakkaa on vain 5-8 kiloa. Taakanvedossa Beeper ei ole vielä kisannut, mutta viehejuoksusta on pokaaleja tullut.

Syntyjään töpöhäntäinen Beeper on bokserin ja corgin sekoitus. Koirista vanhin, Milo, ei innostunut taakanvedosta, mutta uusimmasta tulokkaasta, yksivuotiaasta pitbull-sekoitus Bezystä Beeper saattaa saada treenikaverin, kunhan sekin on kuvautettu ja todettu lajiin sopivaksi.

Taakanvedosta Linkohaka kiinnostui viehejuoksun kautta, niissä piireissä kun lajia käytetään lisäämään koirien lihasvoimaa. Kokeilun jälkeen Beeperille teetettiin omat vetovaljaat mittatilaustyönä. Muita välineitä ei tarvita. Treenejä on viikoittain, ja yhdistys järjestää myös yhteislenkkejä.

- Kaikki vapaa-aika menee koiraharrastukseen. Se on hauskanpitoa, ja samalla koirat pysyvät kunnossa ja saavat purkaa energiaansa.

- Treenien jälkeen niistä näkee, että ne ovat tyytyväisiä.

Lajin harrastajat ovat Linkohaan mukaan vastuullisia, ja kisoissa on aina paikalla eläinlääkäri valvomassa suorituksia. Laji sopii kaikenlaisille koirille.

- Pienin koira, jonka olen kisoissa vetämässä nähnyt, on ollut chihuahua.

Taakanvedossa on tärkeää kannustaa ja kehua koiraa suorituksesta.

- Siitä se saa tsemppiä ja tuntee onnistuneensa.

Yhdistyksellä on lainavaljaita, joilla voi kokeilla, innostuuko oma karvakuono lajista.

Harjoittelu aloitetaan kevyillä painoilla, jotta koira tottuu. Pikku hiljaa painoa lisätään, painoina voi käyttää vaikka hiekalla täytettyä pulloa, tiiliharkkoja tai vaikka autonrengasta.

Valtakunnalliselle yhdistykselle on vastikään perustettu Päijät-Hämeen alajaosto, josta saa opastusta lajiin vaikkapa Facebookin kautta.

Marjaana Kontu

Suosittelemme