Ajankohtaista

Pommi-Henkka on Orimattilan vuoden nuori yrittäjä

Pommi-Henkkanakin tunnetulla Henri Kiviniemellä oli hymyssä pitelemistä tiistaina 6.3., kun Orimattilan kaupunginjohtaja Osmo Pieski, Ladecin Jari Eskola sekä Orimattilan Yrittäjien puheenjohtaja Pirjo-Liisa Virtanen ja jäsen Saija Hakonen saapuivat kukkien kera onnittelemaan Kiviniemeä vuoden 2018 Orimattilan nuoren yrittäjä tittelin voitosta.

- Viimeksi voitto tuli ala-asteen hiihtokilpailuista, Kiviniemi nauraa ja tuulettaa kameralle.

Aivan tyhjästä ei palkintoa pokattu. Paitsi, että Kiviniemi on kova liputtamaan kotikaupunkinsa Orimattilan puolesta, tehostemaailman puuhamiehen valintaa vuoden nuoreksi yrittäjäksi puolsivat myyttien räjäyttely ihan kirjaimellisesti televisiossa, kuin myös kuvainnollisesti luomalla ammatti alalta, jota hädin tuskin Suomessa oli olemassakaan.

Pommeista ja räjäyttelystä Kiviniemi kiinnostui jo nuorena. Tie tehostemaailmaan oli kuitenkin hankala.

- Työkkärissä ei ollut pommimiehen paikkaa auki. Työhön ei ollut koulutusta, eikä marginaalisella alalla kukaan tekijä tahdo paljastaa omia ammattisalaisuuksiaan. Kaikki oli opeteltava ja keksittävä itse sekä luotava suhteita, mies kuvailee alkutaivaltaan.

Yrittäjän energisyys ja positiivisuus tuntuvat täyttävän koko huoneen. Kiviniemen tarina onkin elävä todiste siitä, miten sinnikkyys palkitaan.

- Parhaimmillaan, kun rahaa ei ollut, vein pulloja kauppaan, että sain ruokaa. Asiat ovat menneet vaiheittain eteenpäin ja projektit kasvaneet koko ajan. On pitänyt uskoa siihen mitä tekee ja luottaa omaan osaamiseensa. Koko toiminta perustuu ideoihin ja ajatuksiin sekä rohkeuteen tehdä sellaisiakin asioita, mihin muut eivät ole lähteneet mukaan, hän selittää.

Nyt Kiviniemen noin 4-vuotta pyörineellä yrityksellä OneFX:llä menee hienosti. Pääkonttori sijaitsee Orimattilan keskustassa ja puuhapaja perheen tilalla Niinikoskella. Apuna toimii ystävä ja työntekijä Matti Hakala sekä yli 20 luottofreelancerin verkosto, jotka auttavat Kiviniemeä toteuttamaan mitä hullumpia ideoita.

- Oikeastaan olen koko elämästäni velkaa Duudsoneille, jotka auttoivat alussa eteenpäin ja toimivat suosittelijana. Vanhemmatkin alkoivat uskoa ammatin mahdollisuuksiin, kun Duudsonit tulivat käymään, Kiviniemi sanoo, ja lisää, että nykyisin tuskin löytyy suomalaista elokuvaa, jossa räjähteet eivät olisi miehen käsialaa.

– Olemme tehneet kaikkea elokuvista, tv-ohjelmista ja mainoksista aina YouTube-maailmaan sekä livetehosteita esimerkiksi festareille ja niiden parissa jatketaan myös tänäkin vuonna, Kiviniemi tuumaa.

Nykyisin reilun kolmikymppisen Kiviniemen yritys on laajentunut pelkistä tehosteista kokonaisvaltaiseksi tuotantoyhtiöksi. Tulevaisuudessa tarkoituksena onkin tehdä enemmän tuotantoja niin sanotusti avaimet käteen periaatteella, jossa asiakas saa kaiken yhdestä paikasta. Työn juuria ei silti unohdeta.

– Eräs niinikoskelainen perhe on tilannut tyttärelleen rippikuvat ensi kesäksi. Ajatuksena olisi laittaa tyttö mopon selkään, taustalle bensapommeja, vähän väriä ja kukkasia ilmaan lentämään, Kiviniemi nauraa.

Vuoden nuori yrittäjä

Yrittäjä on palkinnon jakovuonna enintään 35-vuotta.

Yritys on toiminut vähintään 3 vuotta, tai on jatkanut vanhan yrityksen toimintaa vähintään 3 vuotta omistajan- tai sukupolvenvaihdoksen jälkeen.

Yritys työllistää omistajan lisäksi vähintään yhden henkilön.

Yrityksellä on jatkuvan menestymisen edellytykset ja talous kunnossa.

Kilpailun järjestävät Suomen Yrittäjät ja Yksityisyrittäjäin Säätiö. Kilpailu on kaksivaiheinen: aluekarsinnan jälkeen voittajia esitetään valtakunnalliseen kilpailuun.

Päijät-Hämeen vuoden nuori yrittäjä valitaan maaliskuun lopulla.

Ruska Paronen

Suosittelemme