Ajankohtaista

Kyläteatteria Vesikansan malliin

Jännitys tiivistyy aikuisten ryhmän Pirunsaari-näytelmän hajoituksissa. Kuvassa etualalla Emmi Lehtinen ja Tuuli Rekola. Takana Jaana Lehtinen ja Minna Pajunen. Kuva: Ninni Parviainen

Oma teatteri sivukylällä on harvinaisuus, mutta Vesikansassa teatteria on pyöritetty innolla jo vuosia.

Kyläteatterissa estradille pääsevät niin lapset kuin aikuisetkin, ryhmät treenaavat keskiviikkoisin nuorisoseurantalolla. Parhaillaan valmistaudutaan ensi-iltoihin, luvassa on jännitystä aikuisille ja tarina ystävyydestä lapsille. Lapsinäyttelijöiden Räsynukke saa ensi-iltansa lauantaina, ja aikuiset pääsevät parrasvaloihin 14.4. Pirunsaari-näytelmässä.

Esitykset on ohjannut teatteri-ilmaisun ohjaaja Ninni Parviainen, jonka johdolla on talven mittaan perehdytty teatterin tekemiseen. Ryhmät kokoontuvat Wellamo-opiston alla, taustatukena on ollut myös Päijät-Hämeen kylät -yhdistys.

Ryhmissä opitaan näyttelemisen perusteita ja improvisoidaankin, lapsilla toiminta on leikinomaista.

Vesikansalaisilta löytyy heittäytymistä, siitä kertoo, että Pirunsaari-näytelmä on ideoitu yhdessä näyttelijöiden kanssa. Näyttelijät halusivat jatkaa jännityslinjalla, viime vuonnahan kyläteatteri esitti dekkarin Juhlat.

- Ryhmä ideoi kohtauksia ja minä kirjoitin niiden pohjalta käsikirjoituksen. Vuorosanoja muokattiin suuhun sopiviksi vielä treeneissäkin, kuvailee Parviainen työtapaa.

- Siitä tuli ryhmän oloinen, jännittävä ja hauska perhedraama.

Noin tunnin esityksessä vietetään juhannusta ja muistellaan mystisesti kadonnutta henkilöä, kunnes tapahtumat alkavat saada outoja piirteitä, eikä kummittelultakaan vältytä. Esitys ei sovellu pienille lapsille, ohjaajasta K-13 on sopiva ikäraja.

Lasten kanssa tartuttiin Jonna Nummelan Räsynukke-näytelmään. Siinä kaupan varastoon 30 vuodeksi unohtunut räsynukke murtautuu ulos ihmettelemään nykyajan leluja.

- Se on tarina ystävyydestä ja siitä, mitä sinnikkyydellä voi saada aikaan, summaa ohjaaja. Noin tunnin mittainen esitys soveltuu kaikenikäisille.

Myös lavastus ja puvustus ovat kotikutoisia, ne on toteutettu yhdessä. Pirunsaareen oman lisämausteensa tuo lahtelaisen Arttu Kuopan loihtima äänimaisema.

Jännärissä yksi naisista esittää miestä, koska tänä vuonna ryhmässä on vain naisia, ja lasten ryhmässäkin vain tyttöjä.

- Se on varmaan vain sattumaa, ohjaaja sanoo.

Aikuisten ryhmässä nuorin on 17-vuotias, vanhin eläkeiässä. Lapsinäyttelijät ovat 11-15-vuotiaita.

Esityspaikkana nuorisoseurantalo on Parviaisesta hieno, siellä on hyvä valo- ja äänitekniikka, ja lisälava työ näyttelijät paremmin esille.

Kyläteatteria on Vesikansassa tehty viiden kylän voimin vuodesta 2013, pari viime vuotta Parviaisen johdolla. Hän ohjaa harrastajia myös Timotei-teatterissa ja Orimattilassa.

- Intohimoni on, että teatteria pitää viedä ydinkeskustasta myös sivukylille. Siitä on tullut kiitosta katsojiltakin.

Teatteriharrastus antaa hänestä irtioton arjesta.

- Teatteria tehdessä ei mietitä kauppalistoja vaan uppoudutaan ihan eri maailmaan. Siinä aikuinenkin saa heittäytyä leikkimään, Parviainen sanoo.

Räsynuken näytökset ovat lauantaina 24.3. klo 13 ja klo 15. Pirunsaaren ensi-ilta on 14.4. klo 15 ja seuraavat esitykset ovat 15.4. klo 15 ja 16.4. klo 18.

Kontu Marjaana

Suosittelemme