Ajankohtaista

Ville Haapasalo antoi vinkkejä venäläisistä

Sekatyömieheksi itseään tituleeraava Ville Haapasalo puhui Maaseutumatkailupäivien seminaarissa hotelli Tallukassa siitä, millaisena venäläiset näkevät Suomen. Kuva: Tuomas Räihä

Asikkalassa järjestettiin tällä viikolla valtakunnalliset maaseutumatkailupäivät, joiden aikana noin 150 osallistujaa ympäri Suomen tutustui Asikkalan ja muun Päijät-Hämeen matkailukohteisiin. Ohjelmassa oli myös seminaari, jossa pureuduttiin päivien teemaan, joka tällä kertaa oli uudistuminen ja uudet tuule maaseutumatkailussa.

Oman panoksensa seminaariin toivat tapahtumassa puhuneet Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja ja Mainostajien liiton toimitusjohtaja Riikka-Maria Lemminki, entinen huippusuunnistaja Minna Kauppi ja näyttelijä, maailmanmatkaaja Ville Haapasalo.

Lemminki puhui tilaisuuden osallistujille muun muassa markkinoinnista ja tarinallistamisesta. Kauppi keskittyi puheessaan yhteistyön ja verkostoitumisen merkitykseen. Haapasalo puolestaan kertoi matkailutoimijoille, mitä venäläiset Suomesta ajattelevat ja mitä venäläisten kanssa toimiessa tulisi ottaa huomioon.

Haapasalo aloitti puheenvuoronsa kertomalla, kuinka hän on ollut 27 vuotta Venäjällä, eikä ole kertaakaan kuullut mitään negatiivista Suomesta ja suomalaisista.

- Meihin suhtaudutaan Venäjällä hämmästyttävän hyvin, Haapasalo tiivisti.

Haapasalo kertoi, että kun häneltä kysytään suurinta eroa suomalaisten ja venäläisten välillä, niin hän vastaa, että heillä on ydinase ja meillä ei ole. Venäläisten ajattelua ja toimintaa ohjaakin Haapasalon mukaan tietty suurvalta-asema, jonka valtio on taas saavuttanut.

- Se tietenkin vähän ylpistää ihmistä, mutta se tekee samalla ihmisestä itsevarmemman, mitä venäläiset eivät ole vähään aikaan olleet.

Haapasalo kertoi venäläisten asenteesta esimerkin, johon hän oli törmännyt venäläistä elokuvaa tehdessään. Haapasalolle oli kerrottu, että elokuvasta tulee kansainvälinen. Kun hän sitten tiedusteli tuottajalta, mihin maihin elokuva on myyty, niin vastaus yllätti.

- Hän sanoi, että ei mihinkään. Sitten tiedustelin onko hän käynyt myymässä sitä jossakin festivaaleilla. Hän totesi vain ”tulkoon hakemaan täältä jos haluaa.”

Matkailutoimijoille Haapasalo muistuttikin, että venäläisten asenne ja toimintatavat tulee ottaa huomioon heidän kanssaan toimiessaan. Venäläisiä vetää Suomeen muun muassa turvallisuus ja puhdas luonto. He haluavat myös palveluja, mutta eivät ole itse halukkaita etsimään niitä.

- He eivät tiedä, mitä haluavat. Heille pitää myydä jotain, niin sen jälkeen he osaavat kyllä vaatia lisää, Haapasalo neuvoi.

Venäläiset saattavat Haapasalon mukaan olla myös hieman hankalia asiakkaita, mutta heitä pitää vain ymmärtää.

- He haluavat saada palvelua, he vaativat sitä, mutta yleensä he ovat myös valmiita maksamaan siitä. Venäjällä tiedetään, että mikään ei tule ilmaiseksi, vaan aina jossakin vaiheessa täytyy maksaa.

Lopuksi Haapasalo neuvoi osallistujia vielä tarinallistamaan omaa tarjontaa ja osaamistaan, jolloin se on helpompi myydä venäläisille.

- Minäkin olen itse keksinyt itseni, Ville Haapasalo on keksitty henkilö. Te ette uskokaan millaisia tarinoita kerron Suomesta Venäjällä ja he uskovat kaiken. Se on tarinankerronnan maa.

Tuomas Räihä

Suosittelemme