Ajankohtaista

Hiihtäjät palkitsivat latumiehen Hollolassa

Tiina Riikonen ja muut seudun hiihtäjät kohottivat mehumaljat kiitokseksi latumies Jukka Lehtiselle (oik.) Kuva: Ville Hakala

Hollolan upeista laduista talven aikana nautiskelleet hiihtoniilot odottelivat viime viikon tiistaina tuttua hahmoa Tiiristuvalle, jotta pääsisivät kiittämään todellista "Mr. Latumestaria", Hollolan liikuntapaikkojen hoitajaa Jukka Lehtistä kuluneenkin talven hyvästä työstä.

Juhlakalu saapui tilaisuuteen muutaman minuutin myöhässä, mutta syy oli ymmärrettävä. Mies oli nimittäin ollut täydessä työn touhussa palomiesten SM-hiihdoissa.

Hollolan ladut ovat houkutelleet kuluneena talvena poikkeuksellisen paljon hiihtäjiä ympäri eteläistä Suomea.

- Tässä Tiiristuvalla sen on huomannut, kun on jutellut ihmisten kanssa. Hiihtäjiä on tullut pääkaupunkiseudulta, Lohjalta, Haminasta ja Hyvinkäältä ja vaikka mistä, kertoi Tiirismaan Ladun Tiina Riikonen.

Hänen mukaansa moni laduilla nautiskellut onkin toivonut, että hiihtäjät voisivat jotenkin kiittää työmyyriä hienojen olosuhteiden takana.

- Niinpä pistimme tähän tiskille säästöpossun, johon saattoi sujauttaa pienen kiitoksen latujentekijälle, Riikonen kertoi.

Tällä kertaa muistaminen kohdistui Lehtiseen, joka on toiminut 14 vuoden ajan Finlandia-hiihdonkin latumestarina. Päätyönään hän hoitaa Hollolan jäähallia, mutta veri vetää myös latukoneen rattiin.

- Harva kunnan työntekijä on omistautunut työlleen niin, että tekee töitä vapaa-ajallaankin, oli sitten joulu, uusivuosi tai viikonloppu, Riikonen kiitteli.

Lehtisen mukaan latumies onkin mieluiten tekemässä baanaa silloin, kun laduilla ei ole tungosta. Onnistuneet ladut ajetaan silloin, kun sääolosuhteet ovat työlle otollisimmat.

- Aika on useasti kyllä perheeltä pois. Kyllä niitä latuja ajetaan useimmiten aamulla, illalla tai yöllä, Lehtinen totesi.

Miehen mukaan "laiskana" Finlandia-hiihtovuonna aika latukoneen ratissa jää alle 150 tuntiin.

- Mutta, jos vähän innostuu, niin silloin se menee yli 250 tuntiin, kuten silloin, kun ajoimme 62 kilometrin lenkkiä tuonne Uskilaan.

Lehtinen on seurannut ilolla sitä, että seudun ladut ovat houkutelleet hiihtäjiä kauempaakin.

- Kuulin, että joulun ja uudenvuoden aikaan pääkaupunkiseudulta tultiin hiihtämään tänne useammaksi päiväksi ja majoittauduttiin seudun hotelleihin. Lahti Regionkin innostui asiasta ja mainostaa näitä latuja nyt ihan matkailuvalttina.

Hänen mukaansa latujen vetovoima riippuu pitkälti siitä, kuinka ne saa kuntoon heti ensilumen aikaan.

- Jos homman ryssii alkutalvesta, niin lopputalvesta ei auta, vaikka ladut olisivat kuinka hyvässä kunnossa. Se alkumaine pysyy, latumies tietää.

- Ja siinä se ammattitaito tuleekin esiin, että kuka saa ne ladut siihen vähempään lumeen ajettua. Puolen metrin hankeen ne ajaa kuka vaan, Lehtinen naurahti.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi
@

Suosittelemme