Ajankohtaista

Hengittävä savi on kestävä tapa rakentaa asuntoja

Sisäilmaongelmat, ilmastonmuutos ja ehtyvät energiavarat pakottavat myös rakentajat miettimään uudenlaisia, kestäviä ratkaisuja.

Englannissa ja Saksassa luonnolliset rakennusmateriaalit, kuten savimaalit ja -laastit, ovat yleisesti käytössä, mutta Suomessa niitä on turha rautakaupasta etsiä.

Meillä savi materiaalina yhdistyy ”ituhippeihin” tai luksukseen, mitä hollolalainen yrittäjä Ville Väinämö harmittelee. Hänen Villeco-yrityksensä tuo maahan luonnollisia rakennusmateriaaleja. Hänen visionsa on, että kuka tahansa pystyisi halutessaan rakentamaan kotinsa turvallisista ja luonnollisista materiaaleista.

- Että voisi valita, ottaako synteettisen vai luonnollisen materiaalin.

Väinämö on ammatiltaan talonrakentaja neljännessä polvessa.

- Olen nähnyt, että voidaan rakentaa myös ihminen ja ympäristö huomioon ottaen. Halusin tehdä toisin ja paremmin, mutta toisen palkollisena se ei onnistunut.

Rakentaessaan ensimmäistä omaa taloaan kymmenkunta vuotta sitten Jyväskylässä hän etsi tietoa luonnollisista materiaaleista. Tuolloin hän joutui tyytymään vastaukseen, ettei moinen ole mahdollista. Sittemmin hän on vakuuttunut siitä, että luonnolliset materiaalit ovat paras valinta.

Villeco tuo maahan etupäässä saksalaisia ja englantilaisia materiaaleja, jotka soveltuvat sisäpintoihin ja sisäpuolisten rakenteiden tekoon. Savimaalien- ja laastien ohella valikoimissa ovat rakennuslevyt ja -verkot sekä betonin korvaavat lattiamateriaalit.

Valistuneet suunnittelijat osaavat niitä meilläkin jo etsiä, mutta kaupan hyllyille niillä on vielä matkaa. Väinämö on yrittänyt saada tuotteitaan tukku- ja rautakauppojen valikoimiin, mutta toistaiseksi tuloksetta, pienen menekin takia.

- Saksassa ollaan huimasti meitä edellä. Täällä erät ovat vielä pieniä, mikä nostaa hintoja, Väinamö kertoo.

- Suomessa arvostetaan luontoa, mutta sitä ei osata käyttää rakentamisessa. Ennen osattiin: vanhoissa, hienoissa hirsitaloissa käytettiin puuta, savea ja ruokoa. Mutta jossain vaiheessa se on unohtunut.

Väinämön haaveissa on joskus saada vauhtiin omaakin tuotantoa.

- Meillä on kaksi tonnia suomalaista savea ja monta kuutiota hollolalaista ruokoa odottamassa. Meillä ei vain ole resursseja tehdä niistä tuotteita, ennen kuin markkinat kasvavat.

Savipohjaiset maalit myydään kuivajauheena, joka sekoitetaan veteen. Koska kemikaaleja ei ole, maali ei haise, joten sillä maalatussa lastenhuoneessa voi vaikka heti nukkua. Sen väri ei haalistu auringossa, kuten synteettisten maalien. Savimaalin pinta tosin on hauraampi.

- Savi hengittää, mikä vaikuttaa sisäilman suhteelliseen kosteuteen. Kun on kuivaa, se vapauttaa kosteut- 29ta ja kun on kosteaa, se imee sitä.

Asuntomessuilla Villecon tuotteilla toteutettu talo saikin kehuja sisäilmaongelmille altistuneita, siellä oli helppo hengittää.

Väinämöstä on nurinkurista, että ratkaisua sisäilmaongelmiin etsitään ilmanvaihdosta, vaikka ongelman ydin ovat rakennusmateriaalien kemikaalit.

- Luonnolliset materiaalit ovat ehdottomasti ratkaisu sisäilmaongelmiin. Ne ovat tarkkaan testattuja, standardien mukaisia ja sataprosenttisen kierrätettäviä.

Tuotteiden hinta tietysti kiinnostaa rakentajaa.

- Lähtökohtaisesti meidän tuotteemme eivät ole kalliimpia, koska savi ei ole kallista. Mutta koska määrät ovat Suomessa pieniä, hinta tuplaantuu alkuperäisestä. Jos logistiikka on järkevää, se on edullista.

Väinämö uskoo kysynnän kasvuun myös Suomessa.

- Ennakkoluuloja on paljon, mutta ihmiset ovat alkaneet herätä ja etsiä esimerkiksi puhtaita maaleja.

- Jossain vaiheessa asioiden täytyy meilläkin muuttua. Jotta kaikilla ihmisillä maapallolla on mahdollisuus rakentaa talo, on se tehtävä kestävästi.

Juuri näin hän aikoo rakentaa myös uuden kotinsa, työt alkavat keväällä. Puurunkoiseen taloon on tarkoitus tehdä eristeet järviruo’osta.

- Kestävä rakentaminen ei ole mitenkään ihmeellistä, samat säännöt siihen pätevät kuin muuhunkin rakentamiseen.

Marjaana Kontu

Suosittelemme