Ajankohtaista

Poliitikko hyppää laitosteatterin lavalle

"Lahden teatteri on talona tuttu, ja Tommi Kainulaisen ohjaama Vertigo yksi parhaista siellä näkemistäni esityksistä. Pohjantähdet ovat vielä näkemättä, Jarmo Keskevaari tunnustaa. Kuva: Sami Kuusivirta

Orimattilan kaupunginvaltuuston ensimmäisen varapuheenjohtajan Jarmo Keskevaarin voi ensi syksynä bongata myös Lahden kaupunginteatterin suurelta näyttämöltä, missä hän eläytyy sekä konnan että poliisin sivurooleihin uudessa Puhallus-veijarikomediassa.

- Odotan sitä innolla! On hienoa päästä näkemään, miten ammattiteatteria tehdään ja kurkistamaan päänäyttämön kulissien taakse, hän hehkuttaa.

Pitkänhuiskea kokoomuslainen on harrastanut teatteria nuoresta pitäen ja tullut orimattilalaisille tutuksi paikallisten harrastajateatterien näyttelijänä ja ohjaajana. Onpa hänen velmuiluaan nähty tv-mainoksissakin. Mutta laitosteatterin lavalle hän nousee nyt ensimmäistä kertaa, kiitos Puhalluksen ohjaajan Tommi Kainulaisen, joka äkkäsi miehelle haasteen heittää. Kainulainen on ohjannut Orimattilassakin ja tiesi Keskevaarin taidot.

- Minun ei tarvinnut miettiä, tarjous kiinnosti 110 lasissa! Ensin piti totta kai selvittää eduskunnasta ja (kansanedustaja) Kalle Jokiselta, pystyykö päivätyötä ja teatterintekoa yhdistämään, Jokisen eduskunta-avustajana työskentelevä Keskevaari taustoittaa. Työnantajan puolelta ei onneksi esteitä nähty.

- Pitkiä päiviä se tietysti tarkoittaa. Ohjaaja lupasi, että kahden viimeisen harjoitusviikon aikana voin olla mukana vain iltaharjoituksissa. Se riittää roolin sisäistämiseen, koska minulla ei ole paljoa repliikkejä, vaikka olenkin paljon näyttämöllä.

Päivänäytöksiäkin tulee, mutta niistä koituvat poissaolot työmaalta hän aikoo kuitata ylityöllä tai ottamalla palkatonta vapaata.

- Eduskunnan kanslia seuraa tarkasti, joten etäpäivinä ei voi olla teatterin lavalla. Haluan hoitaa esitykset niin, ettei tule mitään sanomista.

Keskevaari esittää näytelmässä pääkonnan apuria ja FBI-miestä. Harjoitukset alkavat huhtikuun lopussa ja jatkuvat kesätauon jälkeen syyskuussa, ensi-ilta on 6.10.

Esityskaudella näytöksiä on lähinnä loppuviikosta iltaisin, joten hän ei usko teatterityön näkyvän poissaoloina kuntapäättäjän tehtävistä, valtuuston kokoukset kun ovat alkuviikosta.

Hyppy isoon tuotantoon ei jännitä teatterin konkaria.

- Orimattilassa tehdään korkeatasoista teatteria, ja olen täällä saanut hyvä opit alaan, joten ammattilaisympyröihin on helppo lähteä. Yhtään ei hirvitä.

Näyttämöllä hän aikoo laittaa kaiken peliin, ja jos se poikii jotain jatkossa, hyvä niin. Orimattilan kesäteatterista hän pitää välivuoden, mutta vain tilapäisesti.

Teatterista on hänestä ollut valtavasti hyötyä myös politiikassa.

- Se on antanut rohkeutta avata suunsa ja esittää asiansa vakuuttavammin. Ilman teatteria olisin varmaan takarivin taavi, koska olen tosi ujo. Teatteri kiehtoo, koska siinä joutuu menemään epämukavuusalueella ja ylittämään itsensä.

Elokuvana seitsemän Oscaria saanut Puhallus sijoittuu 1930-luvun lamavuosien Chicagoon. Näytelmäversio nähdään Lahdessa ensi kertaa pohjoismaissa.

- Tarina on erinomainen, uskon, että Tommi löytää siihen omanlaisensa kulman.

Marjaana Kontu

Suosittelemme