Ajankohtaista

Asikkalan Urajärvi on Päijät-Hämeen Vuoden kylä

Urajärven kartanon pihapiirissä toimiva Kartanoteatteri osa Urajärven kylän yhteisöllistä toimintaa. Kuva: Päijät-Hämeen kylät

Päijät-Hämeen kylät ry ja Päijät-Hämeen liitto ovat valinneet Asikkalan Urajärven Päijät-Hämeen Vuoden kyläksi. Hakijoita Vuoden kyläksi oli kymmenen hyvin omalaatuista ja erilaista kylää.

Voittaja ratkesi vasta neljännellä äänestyskierroksella, joten äänestys oli historiallisen tiukka.

Valitsijaraadin vakuutti urajärveläisten yhdistysten ja kylän yhtenäinen ote tekemiseen sekä kylän kehittämiseen. Perustelujen mukaan yhdessä tekeminen heijastuu vahvasti kaikkeen kylän toimintaan.

Urajärvellä on muutama sata asukasta, ja väkimäärä kolminkertaistuu kesäasukkaiden myötä. Urajärvi valittiin Päijät-Hämeen Vuoden kyläksi nyt toistamiseen. Ensimmäinen valinta oli vuonna 2004, mutta kylän toiminta on muuttunut paljon 14 vuodessa.

Urajärvi tunnetaan vahvasti Urajärven kartanosta, joka on yksi vanhimmista kartanomuseoista maassamme. Se avasi ovensa yleisölle jo vuonna 1928. Kartanon museotoimintaa pidetään yllä tällä hetkellä Urajärven kartanonystävät ry:n voimin.

Kartanon pihapiirissä toimii Urajärven Kartanoteatteri tänä vuonna jo neljättä kauttaan. Kyläläiset ovat isossa roolissa teatteriproduktiossa, kuten myös kartanon toiminnassa.

Urajärven kylän keskuksena on vanha koulu, joka on nykyään Urajärvenseudun Kouluosuuskunta USKO:n omistuksessa. Tiloja voi vuokrata muun muassa juhla- ja kokouskäyttöön.

USKO:on kuuluu pääasiassa paikallisia yhdistyksiä, kuten Urajärven Nuorisoseura ry, Urajärven Kyläyhdistys ry, Urajärven Metsästysseura ry, Urajärven Maamiesseura ry ja Ilkka Helmisen hirviseurue.

Urajärven kylällä on oma lehti RutaUra, jota julkaistaan kaksi kertaa vuodessa. Lehti on maksuton ja jaetaan alueen jokaiseen kotiin. Tänä vuonna on menossa lehden 15. kausi.

Urajärvellä on käytössä mobiilipalvelu, jota käytetään nopeaan tiedottamiseen. Verkostoon kuuluu niin paikallisia asukkaita kuin kesäasukkaitakin. Mobiilipalvelun kautta viestit, esimerkiksi kylän kokouksista aina koirien katoamisiin, kulkevat nopeasti kyläläisille.

Tapahtumia kylällä järjestetään monipuolisesti pitkin vuotta eri aiheista ja eri ikäisille. Monet tapahtumista pidetään Urajärven kartanon upeissa maisemissa, mutta myös vanha koulu toimii tapahtumien pitopaikkana.

Alueen kehittäminen on kylälle tärkeää. Urajärven kylä on myös mukana omalla panoksellaan kevytväylähankkeessa Vääksystä Vierumäelle.

Päijät-Hämeen Vuoden kylä palkitaan uudessa maakunnallisessa kyläjuhlassa, Kyläkalaasissa 18. elokuuta. Palkinnoksi Urajärvi saa Päijät-Hämeen kylät ry:n Vuoden kylä -kiertopalkinnon lisäksi Vellamo-viirin Päijät-Hämeen liitolta. Oman muistamisensa tulee ojentamaan myös Asikkalan kunta ja Järvi-Hämeen Osuuspankki.

Urajärvi osallistuu myös valtakunnalliseen Vuoden kylä -kilpailuun, jonka voittaja julkaistaan valtakunnallisessa kyläjuhlassa Lokaalissa. Lokaali järjestetään tänä vuonna Savonlinnassa syyskuussa.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi
@

Suosittelemme