Ajankohtaista

Urajärven kartanomuseo täyttää pyöreitä vuosia

Tiina Saarijärvi esitteli Urajärven kartanomuseon juhlanäyttelyä sen avajaisissa Asikkalan kirjastolla. Kuva: Tuomas Räihä

Asikkalan kirjastolla avautui keskiviikkona Urajärven kartanomuseon vaiheista kertova näyttely. Näyttelyllä juhlistetaan sitä, että kartanomuseon perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 90 vuotta. Samalla näyttelyn avautumisen kanssa julkaistiin opaskirja, joka esittelee kattavasti kartanomuseota. Museosta on aikaisemminkin julkaistu opaskirjoja, mutta edellinen on yli 30 vuotta vanha, joten tarvetta uudelle oli.

- Kirjassa käsitellään kartanon ja kartanomuseon historia lyhyesti. Siinä esitellään myös rakennukset ja puistosta eri alueita, kartanomuseota pyörittävän Urajärven kartanon ystävien varapuheenjohtaja ja kirjankin teossa mukana ollut Christian Liljeroos kertoo.

Kirjasta löytyy uutta myös niille, jotka ovat käyneet tutustumassa kartanoon opastetuilla kierroksilla. Esimerkiksi kartanon puisto, johon yleensä ei ole opastusta, vaan siihen pitää tutustua itsenäisesti, esitellään uudessa kirjassa tarkemmin.

- Kirjassa esitellään myös sellaisia kartanon tiloja, joihin kierroksella ei pääse, niin ikään kirjaa tekemässä ollut kartanon ystävien Tiina Saarijärvi sanoo.

- Tosiaan kolmeen varttiin ei pysty ihan sitä kertomaan, mitä kirjassa on. Siitä saa varmasti lisätietoa sellainenkin ihminen, joka on kierroksella käynyt, Liljeroos jatkaa.

Saarijärven mukaan kartanon jokainen vuosi on aktiivinen, mutta juhlavuoteen on haluttu tuoda joitakin erityistapahtumia.

- Eniten juhlavuoden ohjelmaa ovat nämä kirjallisuussalongit, jotka järjestetään Asikkalan kirjastolla, Saarijärvi sanoo.

Kirjallisuussalongeissa kurkistetaan muun muassa kartanon viimeisten von Heidemanien, Hugon ja Lillyn kirjahyllyihin sekä käsitellään aikaansa Urajärven kartanon taiteilijakodissa viettäneiden kirjailijoiden teoksia.

- Kesäkuussa meillä on tulossa myös toinen näyttely, joka on esillä kirjaston vitriinissä, Saarijärvi vinkkaa.

Liljeroos odottaa juhlavuodesta aktiivista ja kiireistä.

- Uudistimme aukioloaikojamme niin, että olemme juhannuslauantaista koulujen alkuun joka päivä auki.

- Lisäksi meillä on tulossa tänäkin kesänä kaikenlaista uutta tapahtumaa, kierrosta ja muuta. Näillä pyrimme saamaan uutta myös niille, jotka ovat jo kartanon peruskierroksella käyneet, Liljeroos summaa.

Lisätietoja Urajärven kartanomuseon juhlavuoden ohjelmasta löytyy yhdistyksen kotisivuilta osoitteesta www.urajarvenkartanonystavat.fi

Tuomas Räihä

Suosittelemme