Ajankohtaista

Vuoden puuteollisuusyrityksenä palkittu Hollolan Viilu ja Laminaatti kasvattaa tuotantoaan

”Kasvu-uralla ollaan”, myhäilevät toimitusjohtaja Jukka Vuoriheimo (vas.) ja yrittäjä Janne Kuokkanen. Taustalla viilun saumauskoneella työskentelee Venus Junthee. Kuva: Marjaana Kontu

Hollolalainen puusepänosaaminen saa valtakunnallista tunnustusta, sillä Hollolan Viilu ja Laminaatti palkitaan tänään Vuoden puuteollisuusyrityksenä.

HVL:n suurin asiakasryhmä on viilupuolella oviteollisuus, ja yrityksen tuotteet seilaavat myös maailman meriä, sillä laminaattipuolen ykkösasiakas on laivateollisuus.

Yrityksen tuotteisiin luottavat myös esimerkiksi oviteollisuus, ambulanssien ja junien valmistajat sekä myymäläkalusteiden ja keittiöiden valmistajat.

Yritys maahantuo viilua ja laminaattia ja jatkojalostaa niitä asiakkaiden tarpeisiin. HVL:n omistaja jo toisessa polvessa on Janne Kuokkanen, jonka mielestä avain menestykseen on juuri asiakaslähtöisyys.

- Kaikki tuotteet valmistetaan tilauksen pohjalta, mitään ei ole valmiina varastossa. Pärjätäkseen pitää olla joustava ja nopea toimituksissa. Niin pientä asiakasta ei ole, ettei tarjousta tehtäisi, jos tuote vain meille soveltuu. Tyytyväinen asiakas on meistä parasta markkinointia.

Vuonna 1994 perustettu perheyritys toimii kahdessa kiinteistössä, joissa työskentelee 15 työntekijää. Viime tilikaudella yrityksen liikevaihto oli 3,8 miljoonaa euroa. Yritys on viimeiset kolme vuotta ollut vahvalla kasvu-uralla, jonka Kuokkanen uskoo jatkuvan.

- Tarkoitus on vielä tänä vuonna lisätä kapasiteettia uudella viilun saumauskoneella.

Työvoimapulasta ei ole kärsitty, viime vuosina on palkattu muutamia uusia työntekijöitä.

Suomessa Hollolan Viilu ja Laminaatti on alansa ykkönen.

- Olemme päässeet Suomessa hyvään asemaan, samassa mittakaavassa ei muita tekijöitä ole.

Kilpailu tulee lähinnä ulkomailta, halpatuontia tulee esimerkiksi Baltiasta, mutta kisassa aiotaan pärjätä laadulla ja nopeudella.

HVL toimii pääasiassa Suomen markkinoilla, vientiä on ollut lähinnä Viroon.

- Jatkossa vientiin esimerkiksi Norjaan ja Ruotsiin on paremmat mahdollisuudet, Kuokkanen uskoo.

Vastikään yrityksen toimitusjohtajaksi nimitettiin Jukka Vuoriheimo.

- Yrityksellä on tärkeä olla joku muu johtaja omistajan lisäksi. Jos kaiken yrittäisi pitää omissa näpeissä, ei kerkiäisi hallin puolelle. Oma ammattitaitoni on käytössä parhaiten tuotannossa, Kuokkanen tuumii.

Vuoden Puuteollisuusyritys valittiin nyt 20. kerran. Alan sisältä tuleva tunnustus lämmittää, se kertoo Kuokkasesta, että oikeita asioita on tehty.

Puuteollisuusyrittäjien toiminnanjohtaja Janne Liiaksen mukaan puualan yritysten määrä on Suomessa takavuosista vähentynyt, mutta niiden yhteenlaskettu liikevaihto on kasvanut.

- Pienimmät ovat jääneet pois. Parhaiten pärjäävät ne, jotka miettivät, miten asiakkaita palvellaan ja osaavat investoida oikein, summaa Liias.

PALKINTO

Vuoden puuteollisuusyritys

Hollolalaisyritys palkittiin asiakaslähtöisestä liiketoimintakonseptista ja erikoistumisesta viilujen ja laminaattien jalostajaksi.

Palkinnon myöntää Puuteollisuusyrittäjät ry, jolla on noin 400 jäsentä ja lähes miljardin yhteenlaskettu liikevaihto.

Marjaana Kontu

Suosittelemme