Ajankohtaista

“Mantan äiti" asuu Orimattilassa

Tänä vuonna 40 vuotta täyttävän Orimattilan taidemuseon juhliminen alkoi todenteolla lauantaina Kulttuuritalon avointen ovien päivällä. Taidemuseon perustan muodostava Taidesäätiö Ilmari ja Toini Wall-Hakalan taidekokoelma avattiin yleisölle 5.5.1978 silloisella kunnantalolla. Nykyisissä tiloissaan kulttuuritalossa taidemuseo on toiminut jo neljännesvuosisadan ajan.

Ilmari ja Toini Wall-Hakalan taidekokoelman ohella taidemuseon jatkuvasti esillä oleviin näyttelyihin kuuluvat professori Pentti Papinahon kokoelma ja Orimattilan Erkot -näyttely.

- Orimattilalaisten kannattaa taputtaa itseään olalle, onnitella itseään ja ehkä vähän ylpeilläkin siitä, että täällä on näin hieno taidemuseo. Ei ole mikään itsestäänselvyys, että näin pienellä paikkakunnalla ylipäätään on taidemuseo ja vieläpä näin hienolla kokoelmalla, vs. kulttuuripäällikkö Nikke Kaartinen iloitsi.

Taidemuseossa vierailee vuosittain noin 3 000 kävijää. Kaartisen mukaan määrä voisi olla suurempikin.

- Positiivista on se, että kävijämäärä on ollut viime vuosina kasvussa. Kesät ovat tietenkin vilkkainta aikaa, mutta talviaikaan huomaa, että on hiljaisempaa, Kaartinen kertoo.

Taidemuseon ympärivuotista toimintaa pyritäänkin vahvistamaan esimerkiksi vaihtuvilla näyttelyillä.

- Toimintaa pyöritetään aika pienellä porukalla ja vähäisin resurssein, mutta ympärivuotisuutta pyritään vahvistamaan erilaisin yhteistyökuvioin, Kaartinen mainitsee.

Juhlavuoden kunniaksi Kaartinen haastaa kaikki orimattilalaiset vierailemaan upeassa museossaan.

- Moni käy esimerkiksi ulkomaan reissuillaan taidemuseoissa, mutta tämä oman kaupungin museo on saattanut jäädä käymättä. Suuri osa kaupunkilaisista varmasti tietää, että meillä on taidemuseo, mutta sitä, kuinka hieno kokoelma meillä täällä on, ei välttämättä tiedetäkään.

Kaartisen mukaan Orimattilan taidemuseo ei prameile suurella koolla, mutta peruskokoelma on niin kattava, että se mahdollistaa jopa keskittymisen tiettyihin merkkitaiteilijoihin ja heidän ehkä vähemmän tunnettuihin puoliinsa.

- Täällä on Suomen taiteen kultakauden kaikkien kovimpien tekijöiden kuten Gallen-Kallelan, Simbergin ja Schjerfbeckin töitä, myös sellaisia mahtavia salaisuuksia, jotka yllättävät kävijän.

Yksi tällainen on kuvanveistäjä Ville Vallgrenin tutkielma Havis Amanda -aiheesta. Kaartisen mukaan museon kokoelmiin kuuluvaa pikkupatsasta on pidetty alkuperäisenä versiona ikonisesta aiheesta.

Orimattilan taidemuseosta puhuttaessa ei sovi unohtaa Orimattilan Taidemuseon ystävät -yhdistystä, joka museolle tärkeä tuki ja yhteistyökumppani.

- Heidän vapaaehtoistyönsä ansiosta museo on auki myös viikonloppuisin. Yhdistys on toiminut jo 25 vuoden ajan, ja sen jäsenten tekemä työ osoittaa todellista taiteen rakastamista, Kaartinen kiitteli.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi
@

Suosittelemme