Ajankohtaista

Utsjoen koulutupa on Nastolan rotarien ylpeyden aihe

Nastolan rotareilla on hieno maine Utsjoella. Skalluvaarassa toimivaa koulutupaa ei nimittäin olisi ilman nastolalaisten auttavaa kättä, ja teko muistetaan saamelaisten keskuudessa edelleen.

- Utsjoen kunnanjohtaja tuli minua oikein kädestä pitäen kiittämään, kertoo rotariaktiivi Erkki Hämäläinen, joka viime vuonna vietti kolme viikkoa työskennellen koulutuvassa.

Koulutuvan ansiosta poromiesten lapset voivat jatkaa koulunkäyntiä myös poroerotuksen ajan.

Vastikään myös rotarien Sisä-Suomen piiri palkitsi Nastolan rotarit pitkään jatkuneesta avustustyöstä. Ensimmäinen palkinto tuli heti koulun rakentamisen jälkeen.

- Kyllä se mieltä lämmittää, kun tehtyä työtä arvostetaan. Hikeä on vuodatettu - ja onhan tämä ollut aika ainutlaatuinen projekti, Hämäläinen tuumii.

Koulutupa on avustuskohteena epätavallinen paitsi hintansa, myös kestonsa takia. Projekti sai alkunsa, kun rotarit tarttuivat paikallisten avunpyyntöön. Noin 300 000 markan budjetista liki puolet katettiin keräysvaroin, talkoopäiviä kertyi 150, ja tupaa on kunnostettu talkoilla näihin päiviin asti.

Lapissa koulutupa on tunnettu, ja siellä vierailee kuvausryhmiäkin. Tupa sijaitsee aivan erotusalueen tuntumassa, ja poroerotusaikaan lokakuussa sinne tulee alakouluikäisiä oppilaita Nuorgamia, Utsjokea ja Sodankylää myöten, opettajakin saapuu 70 kilometrin päästä.

Muuna aikana tupaa käyttävät muun muassa luokkaretkeläiset.

- Koulu mahdollistaa lasten mukana olon vanhempien töissä ja näin perinteet siirtyvät.

Hämäläinen ilmoittautui viime syksynä vapaaehtoiseksi apuopettajaksi kouluun, ja kokemus oli ikimuistoinen.

- Opetus tapahtuu saameksi. Minun kohdallani siitä jouduttiin tinkimään, mutta onneksi lapset osasivat suomeakin, pelasimme ja leikimme paljon.

Nastolalainen toimi myös pororenkinä, hän pääsi seuraamaan erotusta ja tallensi kokemuksen valokuvin.

- Kuukauden päästä lähdetään taas talkoisiin yhdeksän miehen voimin, tiedossa on sähkökeskuksen uusimista ja maalausta.

Rotaryklubilla, jolla on nelisenkymmentä jäsentä, on hyväntekeväisyyskohteita Nastolassakin, esimerkiksi yksinäisiä vanhuksia autetaan askareissa ja tuetaan nuorisotyötä. Viimevuotinen ankkaralli oli niin suosittu, että siitä aiotaan tehdä perinne.

Sadat kumiankat kisaavat Immilänkoskessa taas elokuun 12. päivä koko perheen hyväntekeväisyystapahtumassa.

- Tuotolla ajattelimme rakentaa kotalaavun Immilän myllylle.

Marjaana Kontu

Suosittelemme