Ajankohtaista

Orimattilan opaskartta syntyi oppilastyönä

Viidesluokkalaiset Justus Alhomäki ja Aino Paakkinen esittelivät ylpeinä opaskarttaa, joka helpottaa vierailua Orimattilassa. Kuva: Marjaana Kontu

Turistinkin on vastedes helppo löytää: Duck pond (Lähdepuisto), Farm animal park (Kotieläinpuisto) ja Old factory area (Kehräämö) tutkimalla Orimattilan uutta opaskarttaa.

Sen toteuttivat osana Erasmus-projektia Myllylän koulun 5-luokkalaiset. Opaskartan luovuttivat kaupungin edustajille viime viikolla pidetyssä projektin päätösjuhlassa viidesluokkalaiset Aino Paakkinen ja Justus Alhomäki.

Oppilaat saivat itse valita karttaan kohteet, joita haluaisivat vieraille esitellä.

- Meidän kohde oli Varsapuisto. Vaikeinta oli kuvan piirtäminen realistiseksi, jutteli yksi tekijöistä, Eimi Maunula.

- Oppilaat tekivät kuvat puuväreillä ja tusseilla, minkä jälkeen ne pienennettiin karttaan, kertoi luokanopettaja Minna Kulmala.

Jokaisessa 12 kohteessa on opastaulu ja qr-koodi, jonka avulla pääsee kohteen nettisivuille. Kaupunki sai käyttöönsä 500 opaskarttaa.

- Toivottavasti ne eivät jää pölyttymään hyllyihin, evästi Kulmala.

Myllylässä on pitkät perinteet kansainvälisissä projekteissa. Nyt päättyneen kolmivuotisen projektin aikana tehtiin yhteistyötä puolalaisen Kolon ja saksalaisen Reinbekin koulujen kanssa. Now, then, but how about tomorrow? -projektin lähtökohtana oli, että on ensin tunnettava omat juurensa, jotta voi ymmärtää toisia kulttuureita.

Kussakin koulussa muun muassa tutustuttiin lasten elämään 1940-50-luvuilla ja kuviteltiin tulevaisuuden lasten arkea. Ohjelmassa oli myös ryhmätöitä ja kouluvierailuja.

- Parasta on ollut, kun on tehty töitä erimaalaisten kanssa ja he ovat kertoneet maastaan, jutteli neljäsluokkalainen Aleksanteri Niska.

- Saksalaiset ja puolalaiset oppilaat olivat tosi herttaisia ja ystävällisiä, kertoi Eimi Maunula. Molemmat uskoivat kielitaitonsakin kohentuneen.

Juhlassa otettiin Skype-yhteys Puolaan ja Saksaan, jossa Myllylän koulun oppilaat opettajineen olivat juuri vierailulla.

Kaikkien kolmen maan lapset lauloivat yhdessä Erasmus-laulun.

Vararehtori Jouko Rantasen mukaan projekti on ollut silmiä avaava.

- Se on tuonut monikulttuurisuutta ja rohkeutta kohdata muualta tulevia, joiden on huomattu olevan ihan samanlaisia kuin me.

Projektiin saatiin tukea EU:n Erasmus-ohjelmasta, ja jatkoakin sille on tulossa.

Marjaana Kontu

Suosittelemme