Ajankohtaista

Orimattilan Latoteatterin Telma opettaa ystävyydestä

Telma-näytelmän laulu- ja tanssiesityksissä riittää menoa ja meininkiä. Kuva: Ville Hakala

Tunnelmaltaan ainutlaatuisen Latoteatterin näyttämöllä nähdään vielä loppuviikon ajan Orimattilan lasten- ja nuortenteatterin näytelmä Telma ja kuiskausten koulu. Se on järjestyksessään kolmas Telma-dramatisointi Orimattilassa.

Villa Ladon estradilla nähdään nyt ennätykselliset 43 esiintyjää, joista nuorimmat ovat vasta 7-vuotiaita, ja nuoren porukan tekemisen ilo huokuu esityksestä kevyesti aina katsomon taimmaiselle riville saakka.

Tämänkertainen tarina alkaa syntymäpäiväjuhlien valmisteluista, mutta vain osa Telman luokkalaisista saa kutsun. Ulkopuolelle jääneet matkaavat kuitenkin nimipäiväjuhliin sadunhohtoiselle Tyrskyluodolle, jolla on tunnetusti seikkailutakuu.

Moninaisten vaiheiden jälkeen paljastuu muun muassa se, että viime kesän Telma ja seikkailujen saari -näytelmässä vähän pelottavanakin näyttäytynyt Maribet-noita (Sanni Mikkeli) osoittautuu varsin mukavaksi muoriksi. Häneltä Telma (Opri Pietilä) ja Eetu (Arttu Rinteelä) ystävineen saa aikamoisen läjän noidalle itselleen tarpeetonta tavaraa koululuokan järjestämää kirpputoria varten.

Moni muukin lahjoittaa tarpeetonta tavaraansa myyjäisiin, ja osoittautuu, että kierrätys kannattaa. Toisen turhake onkin toisen aarre, ja esimerkiksi laulukilpailuun valmistautuva laulajatar löytää itselleen kiiltomatojen kiiltoa, joka nostaa hänen lavaolemuksensa aivan uudelle tasolle.

Näytelmässä on milateräsmäiseen tyyliin lukuisia muitakin vastaavia myhäilyttäviä oivalluksia.

Iloiset laulu- ja tanssiosuudet rytmittävät hienosti pienimmillekin katsojille sopivanmittaista kolmevarttista. Viime kesän tapaan myös nuorten näyttelijöiden artikulointi on selkeää, vaikka vuorosanoja on paljon. Näytelmää on siis ilo seurata tässäkin mielessä.

Villa Ladon salaperäinen tunnelma ja näyttelijöiden iloinen osaaminen tekevät esityksestä jälleen vierailemisen arvoisen.

Mila Teräksen kirjan on dramatisoinut Suvi Vanhalakka. Ohjaajana toimii viime vuoden tapaan Ninni Parviainen ja koreografioista vastaa Laura Peltoniemi.

Telma ja kuiskausten koulu esitetään Villa Lato -teatterissa, Pakaantie 1, vielä to 31.5. klo 10, pe 1.6. klo 18 ja su 3.6. klo 13.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi
@

Suosittelemme