Ajankohtaista

Immilän myllylle vetävät tunnelma ja tapahtumat

Immilän myllynmiljöön historia ulottuu 1600-luvulle asti. Pihapiiriin on tuotu vanhaa esineistöä, ja kahvitella voi kahdella ulkoterassilla. Kuva: Marjaana Kontu

Nastolan Immilän Myllyn suosio kesäkohteena on kasvanut vuodesta toiseen.

Viime vuonna siellä vieraili 10 000 kävijää, ja ennätysten uskotaan paukkuvan tänäkin vuonna, sillä jo toukokuussa vierailijoita kertyi 2 000.

- Viikonloppuisin ihmisiä on jonoksi asti. Asiakasmäärät on nousseet joka vuosi. Se on tämä miljöö ja tuo koski. Ihmiset tykkäävät viipyä täällä tuntikausia, kun täällä on katsomista lapsille ja aikuisille, summaa paikan vetovoimatekijöitä myllyn kesäkahvilaa vuosia pyörittänyt Tarja Lindroos.

- Tämä on nyt 20. vuosi, kun mylly on avoinna vierailijoille. Myllyllä on aina uutta nähtävää, sanoo myllyn vaiheisiin perehtynyt Matti Oijala, joka ylläpitää myllyn kotisivuja.

Tieto paikasta on levinnyt myös Facebookin kautta, mökkiläisiä käy paljon ja alueen asukkaat tuovat sinne myös ulkomaisia vieraitaan, kaukaisimmat kävijät ovat olleet Aasiasta asti. Myös retkipyöräilijät pysähtyvät mielellään siellä.

Valokuvauksellisuutensa takia mylly on suosittu myös hääkuvausten paikkana, ja luontokohteena siellä riittää ihmeteltävää harrastajille. Kosken äärellä tapaa harvinaisuuksiakin.

- Esimerkiksi koskikara pesii täällä kolmatta kevättä. Sitä käyvät lintubongaritkin kiikaroimassa, kertoo Tarja Lindroos.

- Eihän kenelläkään ole tällaista työpaikkaa! huokaa Lindroos, joka jaksaa yhä ihastella upeita näkymiä - kosken kohinaa hän tosin ei enää kuule, siihen hän on niin tottunut.

Hän kertoo kuulevansa usein tarinoita ihmisiltä, joiden isovanhemmat ovat olleet myllyllä töissä tai jotka ovat asuneet vuokralla siellä myllytoiminnan päätyttyä.

Myllyjen historia ulottuu 1600-luvulle. Niiden ja sahojen toiminta päättyi 1960-luvulla. Rakennuksista on säilynyt vuonna 1901 valmistunut myllyrakennus, tontilla on myös kaksi myllärin asuntoa ja sepän asunto.

Kahvilanpito myllyllä on työlästä, sillä paikassa ei ole juoksevaa vettä, vaan Lindroosin on tuotava käyttövesi joka aamu mukanaan. Paikka on työllistänyt myös hänen puolisoaan Petri Lindroosia, joka on nikkaroinut pihapiirin portaat ja terassit.

Myllymiljöössä järjestetään tänäkin suvena monenmoisia kesätapahtumia.

Juuri avautuneen kesänäyttelyn aiheena on Immilän lainakirjasto vuosina 1883-1970.

- Se kertoo ajasta, jolloin kirjasto oli melkein joka kylässä, niitä perustettiin jopa ennen kansakouluja. Immilän kirjaston vanhoja kirjoja löytyi muutama kymmen vuotta sitten entisen koulun remontissa. Ne oli laitettu vintin purujen sekaan 1930-luvulla, kertoo Oijala.

Esillä on muun muassa 1800-luvun lopun lainapäiväkirja ja tuon ajan niteitä, ja kahvilassa näyttelyyn liittyvä .mökkiläisen lainakirjasto..

Lauantaina 9. kesäkuuta myllyllä on Avoimet kylät -tapahtuma. Postikorttien Nastolaa voi ihastella kaupunginmuseon kesänäyttelyssä, joka avautuu 25. kesäkuuta ja on esillä elokuulle asti.

Yhteislauluiltoja pidetään tuttuun tapaan heinäkuussa joka torstai kello 18.30, laulattajina ovat Risto Stucki ja Paavo Lundahl.

Perinteiset Myllyn markkinat pidetään 22. heinäkuuta, ja lähiruokatoreja on kolmena perjantai-iltana 27. heinäkuuta. alkaen. Viime vuonna suuren suosion saanut Ankkaralli kisataan koskessa 12. elokuuta.

Marjaana Kontu

Suosittelemme