Ajankohtaista

Jukolan viesti tuo vipinää teillekin

Jukolan kilpailukeskus oli jo maanantaina kuvan ottohetkellä hyvällä mallilla, joten Antti Kumpulaisella, Esko Saarella ja Jorma Ahertolla oli syytä hymyyn. Kuva: Tuomas Räihä

Lahti-Hollola Jukolan valmistelut ovat alkaneet jo vuosikausia sitten, ja jopa 150 000 talkootunnin huipentuma koetaan lauantaina, kun itse kisapäivä koittaa. Kilpailukeskukseen tehdään viimeisiä viimeistelyjä vielä torstaina, mutta suurilta osin kisakeskuksessa oli valmista eiliseen kenraaliharjoitukseen mennessä.

- Lähtöalue molempiin viesteihin rakennetaan erikseen vasta noin tuntia-puoltatoista ennen lähtöjä. Kun Venlojen lähtö on tapahtunut, se puretaan pois ja rakennetaan Jukolan viestiä varten uudestaan, toteaa kilpailukeskuksen rakentamisesta vastaava Ismo Ojala.

Kilpailukeskuksen perussapluuna on pitkälti samanlainen kuin aikaisemmissakin Jukolan viesteissä. Hälvälässä alue on kuitenkin useita aikaisempia vuosia tiiviimpi, ja yksi monesta Jukolasta tutuksi tullut elementti Hälvälästä puuttuu.

- Meillä ei ole siltaa. Olemme saaneet rakennettua metsään lähdön ja maaliintulon, niin, että ne eivät vie hirveästi tilaa. Katsoimme, että on parempi jättää silta pois, kilpailunjohtaja Jorma Aherto kertoo.

Se kuitenkin pysyy, että Jukolaan saapuva väkimäärä on suuri - tänä vuonna ehkä suurempi kuin koskaan aiemmin, mikä aiheuttaa sen, että liikenteen sujuvuuteen on täytynyt kiinnittää erityistä huomiota.

Jukolan liikennesuunnittelusta vastaavan logistiikkavaliokunnan puheenjohtaja Antti Kumpulainen kertoo, että esimerkiksi opastukset alueelle alkavat lännessä Sairakkalasta ja idässä Lahden Pekanmäestä, josta autot ohjataan oikeille parkkipaikoilleen.

- Olemme varautuneet siihen, että pystymme opastamaan parkkipelloillemme noin 6 500 henkilöautoa. Lisäksi olemme varautuneet 350 asuntoautoon ja -vaunuun.

Kisakeskuksen lähelle pääsee myös kisabusseilla, jotka kulkevat Lahden matkakeskuksesta kisakeskuksen liepeille, sekä paikallisliikenteen bussilla numero 4, joka ajaa kisaviikonloppuna poikkeuksellisesti Hälvälän ampumarata-alueelle, josta on noin 12 minuutin kävelymatka kisakeskukseen.

Luonnollisesti runsaat liikennemäärät tuovat muutoksia myös lähialueen liikennöintiin.

Tärkein asia muistaa on se, että Kirkkotie on suljettu liikenteeltä Kujansuuntien ja Kiikuntien väliseltä osuudelta perjantaina kello 19 lähtien sunnuntai-iltapäivään saakka. Alueella asuvat ovat saaneet kulkuluvat, joilla pääsee yhtä seikkaa lukuun ottamatta kulkemaan normaalisti.

- Kirkkotie on lauantaina kello 10-14 yksisuuntainen eteläpäästä. Sille ajalle ajoittuu suurin tulovirta, joten me pystymme täyttämään eteläpuolen parkkeja yhtäjaksoisesti, kun me saamme liikenteen ohjattua molempia kaistoja pohjoiseen päin, Kumpulainen sanoo.

Myös Tiilikankaalle aiheutuu pieniä liikennemuutoksia.

- Tiilikankaalta tulevat autoilijat käännetään kulkemaan Lahteen päin Kukonkoivun kautta. Tiilikankaantieltä Lahteen päin pääsee kääntymään vain bussi numero 4, Kumpulainen toteaa.

Tuomas Räihä

Suosittelemme