Ajankohtaista

Potilasturvallisuus huolettaa Hämeenkoskella

Hämeenkosken terveysasemalla vallitsee kesäkuun lopulla apea tunnelma, kun ovet ovat viimeisiä päiviä auki.

- Tunnelmat ovat niin alhaalla, etten sano mitään, puuskahtaa sairaanhoitajan vastaanotolta poistuva herra.

Terveysaseman vakio­asiakkaalla Unto Leppäsellä on sen sijaan yksilöidympi näkemys

- Ihan perseestä! Kaikki ovat hoomoilasena, kun tämä tuli niin puskista.

Hänellä on rytmihäiriöi­tä ja Marevan-lääkitys, ja kontrollikäyntejä tarvitsee aivoinfarktista toipuva puolisokin. Jatkossa lääkäriin on autoiltava 20 kilometrin päähän Salpakankaalle. Häntä ihmetyttää, miten autottomat ja ikäihmiset sinne pääsevät. Bussit kun eivät kulje terveysaseman kautta, eikä taksejakaan ole.

- Iso huononnus tämä on, palvelu on ollut täällä hyvää, Leppänen toteaa.

- Olen todella kauhistunut, sanoo myös Tiina Kiljunen.

Hän ei itse juuri sairasta, mutta kantaa huolta ikäihmisistä ja lapsiperheistä.

- Täällä on iso joukko väkeä, joka ei Salpakankaalle pääse. Tämä on iso menetys Hämeenkoskelle.

Sairaanhoitaja Paula Makkonen ottaa vastaan viimeisiä asiakkaita muuttolaatikoiden keskellä. Hän kertoo lopetuspäätöksen herättäneen asiakkaissa järkytystä ja huolta.

- Olen itsekin tosi huolissani palveluiden saatavuudesta. Useat ihmiset ovat sanoneet, että heillä ei ole varaa ajaa taksilla verikoekontrolleihin.

- Siitä aiheutuu todellinen terveysriski esimerkiksi verenohennuslääkkeitä käyttäville, koska lääkeannoksia säädellään veriarvojen mukaan.

Terveysasemalla on päässyt joustavasti myös diabeteshoitajalle, hammashoitolaan ja lääkärin vastaanotolle. Joutokäyntiä ei ole ollut, ja potilaat ovat olleet nimeltä tuttuja.

- Kynnys tänne on ollut matala ja ovet käyneet kuin saluunassa.

Lakkautuspäätöksen yhteydessä on viitattu mahdollisuuteen korvata toimintoja palvelubussi Linkun avulla.

- Meille ei ole sellaisesta tiedotettu. Linkun toimintaa pitäisi varmasti maksimaalisesti tehostaa, Makkonen toteaa.

Hän uumoilee, että säästöt perusterveydenhoidossa kostautuvat lisääntyvänä paineena erikoissairaanhoidossa.

- Tämä kuormittaa varmasti jatkossa ensihoitoa ja Akuuttia. Ja kun kynnys päästä lääkäriin nousee, sitten ollaan jo tosi huonossa kunnossa, kun sinne hakeudutaan.

- Surettaa ihmisten ja pienten terveysasemien puolesta. Ei tämä ole linjassa sen kanssa, että Soten luvattiin turvaavan lähipalvelut kaikille tasavertaisesti, summaa lääkäri Jukka Leppämäki.

- Tänne vanhukset ovat päässeet omin jaloin. Ne käynnit jäävät nyt pois.

Lääkärin vinkkelistä säästöihin perustuvia keskittämisiä runnotaan läpi ajattelematta, mitä päätökset ihmisille aiheuttavat. Hänkin on huolissaan potilasturvallisuudesta

- Eniten olen huolissani vanhuksista, monisairaista, huonosti liikkuvista ja syrjässä asuvista. Myös psykiatriset potilaat, jotka ovat kaivanneet tukipistettä, jäävät nyt oman onnensa nojaan.

Päätöksenteon poukkoilevuuskin ihmetyttää: vielä vuosi sitten terveysasemalle näytettiin hyvinvointiyhtymästä vihreää valoa.

Makkonen ja Leppämäki siirtyvät elokuun alussa Järvelän terveysasemalle. Hämeenkoskelle jää vielä neuvola, joka toimii 15.8. alkaen päiväkodilla.

Marjaana Kontu

Suosittelemme