Ajankohtaista

Vääksyn luonto lumoaa kiinalaisia turisteja

Vieraanvaraisuus ja sininen taivas ovat tehneet vaikutuksen.

Asikkalassa oli kaksi kiinalaisryhmää kolmipäiväisellä vierailulla, ja lisää on tulossa. Kiinan Chengdusta saapuneet pääosin koululaisista koostuneet ryhmät majoittuivat Tallukassa.

Tallukan Kiina-projektista vastaavan Virve Walanderin mukaan vierailut ovat sujuneet sään puitteissa mallikkaasti.

- Nyt on mennyt kaikki kympisti, kun on ollut upeat ilmat. Kaikki ovat nauttineet, niin aikuiset kuin lapsetkin. Meillä on ollut metsäretkeä, makkaranpaistoa ja mölkynheittoa. Mölkyssä on se ihanaa, että siinä ei ole kielimuuria.

Vääksyn kanavaan tutustumassa ollutta joukkoa kiinnosti moni asia. Toimittajakin pääsi paikalle tultuaan yli kymmenen kiinalaislapsen ympäröimäksi.

- He kuvaavat enimmäkseen meidän sinistä taivasta. He tulevat 11 miljoonan ihmisen suurkaupungista ja isot kaupungit ovat Kiinassa erittäin saastuneita. Nämä lapset eivät ole koskaan nähneet sinistä taivasta. Se oli edelliselle ja tälle ryhmällä ihan numero yksi.

Victor Zou ja Jack Chen kokivat luonnon ainutlaatuiseksi.

- Mielestäni Vääksy on hyvin kaunis ja sininen taivas on todella hämmästyttävä. Ihmiset ovat myös ystävällisiä ja mukavia. Vieraanvaraisuus saa vääksyläiset tuntumaan ystäviltä, vaikka heidät tapaisi vasta ensimmäistä kertaa, Zou kuvailee.

- Yksi sana kuvaa Vääksyä: siisti. Luonto, ilmapiiri ja ihmiset ovat erittäin siistejä, mukavia ja ystävällisiä, Chen kiteyttää.

Kiinalaiset ovat Walanderin mukaan hyvin käyttäytyviä, siistejä ja he löytävät Vääksyn luonnosta aina jotain ihmeteltävää.

- Nämä lapset tulivat istumaan ruokasaliin. Kaikki lapset kerääntyivät ovelle, kun he näkivät siitä läpi pihalle. Kun avasin oven, he juoksivat ulos ja huusivat .vauu..

- He olisivat olleet siellä vaikka miten pitkään ja juosseet nurmikolla, vaikka nämä ovat isompia lapsia. Se on heille jotain sellaista, jota he eivät ole koskaan kokeneet.

Chengdusta saapuneet vieraat jakoivat kehuja suomalaisten luontoarvoille ja luotettavuudelle.

- Ihmiset arvostavat täällä sitä mitä heillä on. Menimme eilen luontoretkelle metsään ja siellä oli erittäin puhdasta sekä rauhallista. Ihmiset eivät jätä roskiaan luontoon, joten metsä pysyy puhtaana. Se on todella arvostettavaa, Zou tuumasi.

- Metsässä on julkisia nuotiopaikkoja polttopuineen päivineen ilman mitään lukkoja. Ihmisten täytyy luottaa toisiinsa, jotta he voivat pitää niitä kaikille avoimina, ihmettelee Chen.

Vääksyläiset ovat olleet suurena apuna kiinalaisvieraiden vastaanottamisessa.

- On mieletöntä huomata, kuinka hyvin paikalliset ovat lähteneet mukaan tekemään tätä yhdessä, Walander iloitsee.

Vieraiden ohjelmistoon on kuulunut muun muassa suomalaislasten kanssa leikkimistä, paikallisten opastamia luontoretkiä ja vierailuja vääksyläisiin koteihin.

Kiinalaisryhmien tulo Asikkalaan on seurausta Tallukan aloittamasta Kiina-projektista. Asikkalaa on markkinoitu chengdulaisille. Heinäkuun lopussa tulee vielä kaksi ryhmää ja elokuussa tulee pari lisää.

Erilaisten kulttuurien kohdatessa tarjoutuu mahdolisuuksia oppia.

- Oli yllättävää, kuinka hankalaa on tehdä heitä miellyttävää ruokaa, vaikka kuinka yrittää riisien ja muiden kanssa. Sichuan alueella ruoka on niin erilaista. Ruisleipää on turha tarjota. Nämä ovat opin paikkoja.

Antti Hartikainen

Suosittelemme