Ajankohtaista

Nastolan Pisarateatterin Valelääkäri kutkuttaa nauruhermoja

Karoliina Bergman (vas.), Jyrki Nurminen, Virpi Hiltunen, Hannele Väisänen ja Kari Kitunen (edessä) vauhdissa Taarastin lavalla. Kuva: Ville Hakala

Nastolan Pisarateatteri tekee Valelääkäri-farssillaan onnistuneen paluun Taidekeskus Taarastiin.

Olli Tolan käsikirjoittama ja Väinö Weckströmin ohjaama näytelmä on perinteistä kesäteatterikohellusta, jossa parisuhdeasiat solmitaan tuplasolmuun ja jutut liikkuvat pitkälti navan alapuolella. Tämä ei ole moite, sillä Pisarateatteri onnistuu farssissaan mainiosti.

Viime viikon torstai-iltana katetussa ulkokatsomossa oli varsin paljon väkeä nauttimassa kauniista kesäillasta ja hulppeasta näytelmästä.

Valelääkärin tapahtumat sijoittuvat syrjäiseen Taidehotelli Taarastiin, jonne putkimies Erkki Autere on erehdyksessä kutsunut "haaremillisen" naisia nettitreffeille. Kaiken lisäksi Autere on kehittänyt itselleen valehahmon, lääkäri Eerik Aunuksen.

Pisarateatteri sekoittaa tästä syntyvää ihmissuhdesoppaa hienolla rytmityksellä, ja näytelmän jännite kantaa kohtuullisesti koko esityksen ajan. Jotkin kohtaukset tuntuvat hieman väkisin venytetyiltä, mutta se ei hauskaa kokonaisuutta haittaa.

Näyttelijät onnistuvat urakastaan mainiosti, ja jokainen hahmoista on riittävän omaperäinen pitämään katsojan mielenkiinnon yllä. Jyrki Nurmisen esittämä valelääkäri naurattaa sotkeutuessaan kohtaus kohtaukselta yhä pahemmin kutomaansa verkkoon. Lopulta sokkotreffeille on tulossa jopa putkimiesparan oma äiti ja ex-vaimo.

Hannele Väisänen onnistuu mainiosti räväkkänä, joskin huonomuistisena, äitinä, ja Virpi Hiltunen ja Karoliina Bergman vakuuttavat valelääkärin housuihin yrittävinä kilpasiskoina. Elisa Lehto naurattaa valelääkärin eläväisenä ex-vaimona.

Myös Kari Kitunen tekee takuuvarmaa työtä hieman tosikkomaisena pankinjohtaja Yrjö Metelinä.

Pisarateatterin Valelääkäri ei tuo mitään uutta perinteiseen suomalaiseen kesäteatterifarssiin, jos ei lasketa näytelmän loppupuolen varsin sympaattista erikoistehostetta, mutta se onnistuu siinä, missä moni muu epäonnistuu eli naurattamaan katsojaa useammassakin kohtaa.

Ihan nuorimmille katsojille Valelääkärin räväkät aiheet eivät välttämättä sovi, mutta aikuisemmalle yleisölle näytelmä on sopivan kevyt nauruhermojen kutkuttaja.

Nastolan Pisarateatterin Valelääkäriä esitetään Taarastissa, Taarastintie 6, 9.8. asti.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi
@

Suosittelemme