Ajankohtaista

Mallusjoen Pikkaraiset lauloi levyllisen aikuisten lauluja

Mallusjoen Pikkaraisten ohjelmistoon sisältyy paljon kansanlauluja - myös vähän tuhmiakin kappaleita. Kuva: Pia Simonen

Mallusjoen Pikkaraiset veti viime lauantaina levynjulkkarikeikan Mallusjoen Takinkäännöillä. Hetki oli historiallinen, sillä matalan kynnyksen sekametelikuoro levyttää harvoin. Eikä mitä tahansa lauluja, vaan 13 kappaleen setin aikuisten lauluja. Sellaisia, joita ei ole ihan pienille korville tarkoitettu kuultavaksi.

- Eivät ne kaikki hävyttömiä ole. Osa on aika kilttejäkin, muotoilee kuoroa alusta lähtien johtanut Taito Hoffren.

Suurin osa kappaleista on kansanlauluja. Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolta musiikin maisteriksi valmistunut Hoffren on kolunnut arkistoäänitteitä, joista kappaleet ovat valikoituneet. Osa on vähemmän tuttuja, kaikista tunnetuin lienee Rauli .Badding. Somerjoenkin levyttämä Palpan killi.

- Olimme tehneet jo aiemmin aikuisten lauluista setin, jota esitimme Takinkääntöviikolla. Sitten päätimme, että tehdään se nyt sitten myös levyksi.

Projekti oli helppo toteuttaa, sillä pukkilalaisella Hoffrenilla on oma levy-yhtiö sekä studio, jossa levynteko toteutettiin.

Levyn idea sai alkunsa siitä, että reilut kolme vuotta pystyssä olleella kuorolla on ollut joka vuosi oma teemansa.

Edellinen iso ponnistus oli Viulunsoittaja katolla -musikaali, johon kuoro käytti paljon aikaa ja voimia. Kun musikaali saatiin päätökseen, piti miettiä, mitä seuraavaksi, ja levynteko tuntui hyvältä haasteelta.

Levyn sisällön lisäksi myös Paula Susitaipaleen suunnittelemasta levyn kannesta tuli Hoffrenin mielestä melko rohkea.

- Siinä on kuvia Tapani Kokon taideteosten yksityiskohdista.

Mallusjoen Pikkaraisten - oikealle taajuudelle virittyneet lukijat huomasivat varmaan sananmuunnoksen - synnystä liikkuu ehkä useampikin tarina.

Taito Hoffren muistelee kuitenkin kuoron synnyn liittyvän Järvikunnan koulun rakentamisen yhteyteen.

- Siinä vaiheessa kylällä mietittiin, että pitäisi keksiä jotain yhteistä tekemistä, ja kuoro oli yksi vaihtoehto. Kyrön Sirkku soitti ja pyysi minua vetämään kuoroa. Kuoron idea oli alusta lähtien, että kuka tahansa saa tulla mukaan, laulutaidosta riippumatta.

Sillä mentaliteetilla kuoro on talsinut eteenpäin komeasti päät pystyssä. Häiden ja yksityistilaisuuksien lisäksi Pikkaraiset kävi viime kesänä Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla ja suunnittelee sinne uutta valtausta taas ensi kesänä.

Mitä Mallusjoen Pikkaraisten ajatushautomosta pulpahtaa ensi vuonna, on vielä epäselvää.

- Joku kiva projekti olisi hyvä keksiä, jonka ympärille tulevaa vuotta voisi rakentaa. Tärkeintä meille kaikille on kuitenkin yhdessäolo, tapaaminen sekä nauraminen. Vatsalihakset ovat harjoituksissa yleensä aika kipeinä nauramisesta.

Hoffren kertoo kuitenkin, että kuoron linja ei ole hävytön, vaikka tuoreesta levystä saisikin sellaisen kuvan.

- Meillä on paljon muutakin materiaalia, jota esitämme tilanteen mukaan. Ohjelmistossa on paljon arkistoista löytyneitä kansanlauluja.

Uunituoreen levyn julkaisija on Mallusjoen Nuorisoseura, jonka kautta levyn saa omakseen.

Soili Kaivosoja

Suosittelemme