Ajankohtaista

Nastolan Taideyhdistyksen järjestämällä maisemamaalauskurssilla opetettiin leikkisyyttä

Opettaja Mika Törönen (vas.) opetti kurssilla muun muassa tekniikkaa sekä leikkisää ja kokeilevaa asennoitumista maalaamiseen. Kuva: Antti Hartikainen

Nastolan Taarastissa opeteltiin viime viikonloppuna maisemamaalausta. Viisitoista vuotta opettanut Mika Törönen ei opeta pelkästään tekniikkaa, vaan hän rohkaisee kurssilaisiaan rajoja rikkovaan ajatteluun.

Törösen mukaan kaunis maisema on paljon näkijästä kiinni, mutta hyvä maisema ei ole aina sellainen, joka tulee ensimmäiseksi mieleen.

- Vierastan sitä, että ihmiset aina hakevat sen olennaisimman jutun. Jos sanotaan, että vieressä on kirkko, niin valtaosa ihmisistä maalaa aina sen kirkon näkemättä, että siinä ympärillä voi olla paljon muitakin hienoja juttuja.

- Se voi olla joku pieni yksityiskohta, joka on hieno. Sen ei välttämättä tarvitse olla hieno avara järvimaisema.

Tunnelma voi olla realistisuutta tärkeämpi ominaisuus taiteessa.

- Mielestäni tärkeimpiä juttuja on tunnelma. Ei se, että saavutetaan tarkkanäköisyys, että maalauksen kohde on katsojalle hirveän tarkasti nähtävissä. Se on mielestäni toisarvoinen seikka. Enemmän itse ainakin keskityn tunnelman kuvaamiseen, että siitä välittyy katsojalle jonkinnäköinen tunnelma.

Miten tunnelmaa välitetään?

- Esimerkiksi värit ovat yksi tärkeä elementti. Värit ja niiden yhdistäminen. Se on ainakin minulle itselleni sellainen, jolla pelaan paljon.

Törösen mukaan paras kehitys tapahtuu, kun mukavuusalueelta siirrytään pois.

- Aina ei tarvitse onnistua täyden kympin arvoisesti. Koitan rohkaista ihmisiä kokeilemaan asioita silläkin uhalla, että menee pieleen. Siitä voi aina oppia jotain uutta.

Orimattilalainen kuvataideopettaja Leila Kaltainen on hakeutunut jo toistamiseen Törösen kurssille.

- Minun pitää aina seurata alaa ja opiskella lisää, jotta minulla on jotain muille annettavaksi. Totta kai rakastan tätä myös paljon. Työ ja huvi yhdessä.

Törösen opetusteesit sopivat Kaltaiselle.

- Toivon oppivani semmoista rennompaa otetta. Olen aika pikkutarkka.

Antti Hartikainen
antti.hartikainen@seutuneloset.fi

Suosittelemme