Ajankohtaista

Huovilan puiston kesäteatterin Niskavuori-näytelmä ensi-iltaan

Harjoituksissa Petra Nevalainen, Paula Viinikka, Anssi Hyvönen, Eeva Hiitiö ja Sirkka Oijala. Kuva: Väinö Weckström

Kärkölän luovan ilmaisun yhdistyksen uusi näytelmä Niskavuoren nuori emäntä saa ensiesityksensä keskiviikkona 8. elokuuta. Hella Wuolijoen kirjoittaman klassikkoteoksen on ohjannut Väinö Weckström. Yhdistyksen edellinen näytelmä Vauhtikissa Melleri keräsi positiivista palautetta monelta suunnalta. Weckströmillä on kovat odotukset myös uusimmalle teokselle.

- Tuota on tehty suurella sydämellä. Ainahan ohjaajat omia teoksiaan kehuvat mutta nyt voi sanoa, että vaikka en olisi ohjannut tuota juttua niin tulisin katsomaan, koska tuo on suurteos.

Viime vuonna Weckström kysyi paikallisessa Facebook-ryhmässä, mitä näytelmiä ihmiset haluaisivat nähdä. Niskavuoren nuori emäntä oli monen toivomus.

- Sehän miljööseen sopii. Arvokas hieno paikka ja arvokas klassikkoteksti. Mikä sen parempaa.

Näytelmä kertoo suomalaisen miehen rakkauselämän ongelmista ja siitä, miten Niskavuoren nuori emäntä asiaan suhtautuu. Esityksen ensimmäiset harjoitukset on pidetty jo helmikuun alussa.

- Siitä voi laskea kuinka kauan. Viikoittain kerran tai kaksi. Nyt totta kai, kun ensi-ilta lähestyy niin harjoituksia tulee tiukemmin. Jos ei joka päivä, niin joka toinen päivä ainakin.

Harjoitukset ovat Weckströmin mukaan sujuneet hyvin.

- Aloitettiin lukuharjoituksilla. Mukana on ihan ensikertalaisia ja ammattilainen lavalla. Se on hyvä kombinaatio erilaisia ihmisiä näyttämöllä.

Ihan eri lähtökohdista tulevat näyttelijät ovat lähteneet työhön toisiaan tukien. Pala kerrallaan askeleet alkavat loksahdella kohdalleen. Suuri harppaus eteenpäin tapahtui puolitoista kuukautta sitten.

- Siinä jengillä ihan silmät aukesivat, että eihän tämä olekaan mitään tavallista kesäteatteria vaan hienoa teatteritaidetta. Jokainen näyttelijä on ylittänyt itseään ja mennyt epämukavuusalueelle. Näin taiteellisesti ajateltuna silloin vasta alkaa tapahtumaan etenemistä.

Weckström kertoo nauttivansa harrastajien ohjaamisesta. Heiltä puuttuvat ammattilaisten omaksuman näyttämölläolon säännöt, mikä voi olla myös hyvä asia.

- Harrastajien ohjaaminen on sellaista pientä psykologiaa. Välttämättä ei tarvitse lähteä hirveästi kertomaan, että mitä haluan tältä koh­tauk­selta, vaan periaatteessa pienistä naruista vetämällä harrastaja lähtee itse tuottamaan tekstiä ja niitä ajatuksia kohtaukseen niin, että päästään päämäärään, jota olin ajatellut.

Weckströmin mukaan lavalla ei kiroilla, mutta aikuisten tunne-elämää läpikäyvä kaksituntinen näytelmä on suunnattu selvästi aikuisille.

Näyttämöllä nähdään noin 12 henkilöä, mutta koko produktiossa mukana on noin parikymmentä.

Kärkölän kesäteatteri käynnistyi tänä kesänä uudestaan viiden vuoden tauon jälkeen. Paluu on vaatinut työtä, mutta se on ollut onnistunut. Tarkoitus on tehdä toiminnasta pysyvää ja tarjota harrastusmahdollisuuksia kulttuurin parissa myös talvisaikaan.

- Talvella tulee muutakin kuin teatteria, esimerkiksi maalauskursseja ja sellaisia.

Weckströmin mukaan yhdistyksellä on jo paljon suunnitelmia ensi vuodelle.

- Saadaan ihan kiinteä lava ja kiinteä katsomo ja kaikkea tällaista. Isoja juttuja, isoja juttuja.

Weckström ja Ilmari Myllynen valitsevat esitykseen tyyliin sopivaa klassista musiikkia. Koreografian on tehnyt Jukka Saari. Lavastuksen suunnittelee Vauhtikissa Mellerin tapaan Amadeu Vives.

Atte Pöytäkangas

Suosittelemme