Ajankohtaista

Uusikyläläiset virittelevät koulutaistelua

Opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen (oik.) ja sisäilma-asiantuntija Jussi Hietala (2. oik.) vastailivat uusikyläläisten kysymyksiin.

Kolmisenkymmentä kyläläistä kokoontui viime viikon tiistaina Uudenkylän koululle pohtimaan koulun tulevaisuutta ja mahdollisuuksia vaikuttaa koulun tulevaisuuteen.

Uudenkylän koulun 47:n 1.-6.-luokkalaisen ja opettajien lukuvuosi käynnistyy Nastopolin tiloissa, koska Uudenkylän hirsisestä koulurakennuksesta löytyi kesän aikana tehdyissä tutkimuksissa kosteusvaurioita.

Koulun eteinen sekä kaksi opetuskäytössä olevaa luokkatilaa ovat vaurioituneet alueellisesti kattorakenteista alapohjarakenteisiin saakka. Myös rakennuksen kantavat rakenteet ovat vaurioituneet vauriokohdista. Vauriot ovat ilmeisesti aiheutuneet jo vuosia sitten rakenteisiin päässeestä kosteudesta. Vauriota alettiin kartoittamaan kevätlukukauden päätyttyä, koska huhtikuussa koulun eteiseen tuli vettä kattovuodon seurauksena.

Osa kyläläisistä ja koululaisten vanhemmista on ihmeissään ja harmistuneita Lahden kaupungin tilakeskuksen päätöksestä siirtää koulutoiminta väistötiloihin.

Puheenvuoroissa ihmeteltiin muun muassa sitä, miten on mahdollista, että tieto näin pahoista vaurioista tuli yllättäen. Vanhemmat saivat tiedon koulun sulkemisesta heinäkuussa. Rehtori Kari Osasen mukaan Uudenkylän koulussa ei ole oireiltu sisäilman takia.

- Meille on jopa siirretty muista kouluista sisäilmaoireista kärsineitä oppilaita, ja täällä oireilu on loppunut, Osanen mainitsi.

Lahden tilakeskuksen sisä-ilma-asiantuntija Jussi Hietalan mukaan kesällä kartoitettujen vaurioalueiden ja rakennuksen ikä huomioon ottaen on syytä olettaa, että vaurioita on muuallakin rakennuksessa.

- Tänään keskustelin kiinteistöpäällikön kanssa, ja yleisesti on päädytty siihen, että tämän rakennuksen osalta koulutoiminta ei jatkuisi eli kaupungilla ei ole tarvetta tälle rakennukselle tässä kunnossa, Hietala sanoi.

Kouluverkosta on olemassa Nastolan kunnan aikainen päätös, että Uudenkylän koulu lopetetaan, kun Rakokiveen valmistuu uusi koulu. Noin 30 miljoonaa euroa maksavan monitoimitalon on määrä valmistua Rakokiveen vuoden 2021 keväällä.

Keskustelun edetessä kyläläiset nostivat esiin, että Uudenkylän koulun korjauskustannus olisi mitätön verrattuna Rakokiven monitoimitalon kustannuksiin.

Markku-Sakari Meriluoto kiteytti monen paikalla olleen ajatuksen:

- Tämä ongelma ei ole rakennustekninen, vaan se on poliittinen.

Opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen muistutti, että kouluverkkopäätös on tehty aikanaan valtuustossa, ja jos suuntaa halutaan muuttaa, niin siitä tarvitaan uusi päätös valtuustotasolla.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi
@

Suosittelemme