Ajankohtaista

Kasviaarre istutettiin Asikkalaan

Luonnonvarakeskus on etsinyt viime vuosina paikallisomenalajikkeita ympäri Suomen. Vuonna 2016 tutkijat löysivät Mannerheimiksi kutsutun lajikkeen Asikkalan Kalkkisista.

Omenalajikkeen löytäminen oli melkoista salapoliisityötä ja siihen tarvittiin apua sekä paikallisilta ihmisiltä että omenalajikkeen syntyyn ja sen nimeämiseen Mannerheimiksi vaikuttaneiden Edvard Thurénin ja Albert Töttermanin jälkeläisiltä.

Mannerheim-lajikkeen tulevaisuus haluttiin löydön jälkeen turvata, joten löydetystä puusta otettiin versoja, joista vartettiin uusia taimia. Nyt yksi näistä taimista istutettiin Asikkalaan.

- Lohjalla sijaitsevassa Fruticetum-hedelmälajipuistossa on keväästä asti kasvanut kolme Mannerheimin omenaa ja tämä on nyt yksi taimi niistä, Luken tutkija Maarit Heinonen kertoi istutustilaisuudessa.

Mannerheim-taimi istutettiin Danielson-Kalmarin huvilan pihapiiriin. Istutuspaikka oli helppo valinta, sillä Mannerheim vieraili useasti J.R. Danielson-Kalmarin kesäpaikassa.

- Mannerheim pyörähti tähän huvilalle aina kun hän tuli Lahdesta laivalla ja oli matkalla Sysmään Rapalan kartanoon, Asikkalan kunnan puheenvuoron tilaisuudessa pitänyt Merja Palokangas-Viitanen kertoi.

Maarit Heinonen arvioi istutuspaikan varsin hyväksi, sillä huvilan pihapiirissä on muitakin hyvinvoivia omenapuita.

- Toivon, että tämä omenapuu saa kasvaa täällä rauhassa, kaikkien ihailtavana ja kaikkien asikkalalaisten yhteisenä kasviaarteena, josta kaikki voivat olla ylpeitä ja seurata sen kasvua.

Tuomas Räihä

Suosittelemme