Ajankohtaista

Orimattilassa kelpaa nyt rassata mopoa!

Mootoripajassa nuoret saavat korjailla mopojaan kunnon tiloissa ja hyvillä työkaluilla.

.Ne eivät tee muuta kuin kaahailevat ja metelöivät..

Nuoret mopoilijat saavat helposti osakseen paheksuntaa.

Orimattilan nuorisopalveluissa on kuitenkin järkeilty, että mopoikäiset ovat ehkä vain vailla fiksua tekemistä ja hyvää kokoontumispaikkaa.

Nyt sellainen on Orimattilaan saatu, sillä Salon Korjaamolla aloitti muutama viikko sitten toimintansa mopoikäisten Moottoripaja.

- Tällaisesta on Orimattilassa ollut puhetta, koska mopoilijoille ei oikein ole tarjolla mitään paikkaa, missä olla. Häiriöilmoituksiakin on ollut. Halusimme yhdistää tarpeen ja tarjonnan, perustelee uutta toimintaa erityisnuorisotyöntekijä Anni Häkkinen.

Moottoripajan ovet ovat auki torstaisin kello 16-19, sinne voivat kaikki kiinnostuneen tulla rassailemaan menopelejään. Toiminta on maksutonta.

Nuorisopalvelut on tiloissa vuokralla, korjaamon puolesta paikalla on myös työntekijä, jolta saa tarvittaessa apua mopon korjaukseen.

- Hän osaa neuvoa ja tarkistaa, että korjaukset on tehty kunnolla ja menopelit ovat turvallisia, eli että kun mopo lähtee meiltä, siinä toimivat jarrut, valot ja muut. Virittämistä ei sallita, painottaa Häkkinen, joka myös on joka kerta paikalla Moottoripajassa.

Pajassa on tarjolla hyvät työkalut, mutta jos tarvitsee varaosia, ne on itse hankittava.

Mopoilu on Häkkisen mukaan suosittua Orimattilan nuorison keskuudessa.

- Katukuvassa näkyy hirveän paljon mopoja.

Varsinaisia ikärajoja Moottoripajassa ei ole, mutta Häkkinen uumoilee, että kohderyhmää ovat yläasteikäiset ja sitä vanhemmat.

- Myös tytöillä on mopoja, ja hekin ovat tervetulleita.

Ensimmäisillä kerroilla liikkeellä on ollut vasta kourallinen nuoria.

- Nuorilta on kyllä tullut kyselyjä. Toivotaan, että puskaradio toimii ja nuoret löytävät pajan. Ne, jotka ovat käyneet, ovat olleet oikein mielissään.

Mopon rassauksen ohessa tulee mukava yhdessäolo ja nuorisotyöllinen ote.

- Jos on tuen tarvetta, pyrin ilman muuta tukemaan nuorta.

- Toivon, että paja olisi myös kohtaamispaikka nuorille, sieltä saa yhteisöllisyyttä ja kavereita.

Moottoripajan mahdolliset meluhaitat naapurustolle ovat jo herättäneet keskustelua sosiaalisessa mediassa. Häkkisestä huoli on turha.

- Moottoripajatoimintaan liittyy myös liikennekasvatus, pyrimme vaikuttamaan nuoriin, että he käyttäytyisivät hyvin liikenteessä. Haluamme vaikuttaa asenteisiin myös toisin päin ja antaa positiivista kuvaa mopoilijoista kaupunkilaisille.

Orimattilassa selvitetään myös mahdollisuutta järjestää Moottoripajan ohessa pienryhmätoimintaa. Sen tiimoilta voitaisiin porukalla käydä vaikka moottoripajojen ajoharjoittelutapahtumassa tai toteuttaa jonkin menopelin yhteinen korjausprojekti.

Moottoripajoja on Suomessa kolmisenkymmentä, hanketta hallinnoi Nuori kirkko. Toimintaa on jo vuosia ollut myös Lahdessa.

Marjaana Kontu

Suosittelemme