Ajankohtaista

Orimattilan Vuoden yrittäjillä on takanaan ennätysvuosi

Petri Pärhälle (vas.) ja Jari Pärhälle isän perustaman yrityksen jatkaminen oli itsestäänselvyys. Myös yrityksen jatko näyttää turvatulta, sillä kolmatta polveakin on jo palkkalistoilla. Kuva: Marjaana Kontu

Isän perustamasta metsäkonefirmasta se lähti liki 40 vuotta sitten - nyt Petri Pärhän ja Jari Pärhän luotsaama Pärhä oy on luotettu kiviainesten toimittaja ympäri maakunnan.

Metsäkoneet vaihtuivat sorahommiin jo vuonna 2006, ja viime vuosina yritys on laajentunut niin, että se työllistää 15 henkilöä omistajien lisäksi. Kalustoon kuuluu muun muassa puolenkymmentä yhdistelmäajoneuvoa, kaivinkoneita ja pyöräkuormaajia.

- Metsäkoneita ei alun perin pitänyt poistaa, mutta niin siinä kävi, kun sorapuoli lähti kivasti liikkeelle, kertaa Petri Pärhä.

Ohjenuorana veljeksillä on ollut maltillisesti laajentaa toimintaa.

Juuri yrityksen kyky seistä vakaalla taloudellisella pohjalla isoista investoinneista huolimatta vakuutti Vuoden yrittäjä -raadin, joka kiittää myös yrityksen palvelualttiutta.

Yritys tarjoaa kiviaines-, kuljetus- sekä murskaus- ja seulontapalveluita, asiakkaina on niin betoniteollisuutta, rakennus- ja maanrakennusliikkeitä kuin kotitalouksiakin. Yrityksellä on viisi kiviainesaluetta, joista tuotteita asiakkaille toimitetaan.

- Puolet liikevaihdosta tulee betonipuolelta. Myös asfalttipuoli ja infrarakentaminen työllistävät, summaa Petri Pärhä.

Ala on pääomavaltaista, esimerkiksi viime vuonna tehtiin yli kahden miljoonan investoinnit kalustoon.

- Kalusto on pidettävä ajanmukaisena, jotta saadaan tuotantokustannukset pysymään kurissa.

Sesonkia on kesä, talvella työllistää hiekoituspuoli. Ala on suhdanneherkkää, juuri nyt töitä riittää.

- Nyt mennään ihan ennätysvauhtia. Päättyneellä kaudella liikevaihto oli neljä miljoonaa, nyt näyttää, että menee viisi miljoonaa rikki, Petri Pärhä uumoilee. Jari Pärhä uskoo hyvän vedon jatkuvan:

- Ohitieprojekti tulee varmasti poikimaan sivuvaikutuksia Lahden seudulle.

Yrityksen sijainti ei heistä ole syrjäinen, onhan 30 kilometrin säteellä isoja asutuskeskuksia. Kun omat murskaamot ovat Pennalassa, Nastolassa ja Heinämaalla, logistiikka toimii eikä autojen tarvitse ajella tyhjinä.

Perheyrityksen jatkaminen oli heille itsestään selvää.

- Pikkupojasta lähtien oltiin aina töissä kaikki vapaa-ajat. Edelleen ollaan auton ratissa joka päivä, he sanovat.

Petri Pärhä on virallisesti toimitusjohtaja, mutta titteleitä kaksikko vierastaa. Omistus on jaettu tasan, ja hommia paiskitaan rinta rinnan.

- Laatu ja toimintavarmuus, he kiteyttävät menestysreseptinsä kilpailussa - asiakkaan ei voi työmaalla antaa odottaa tyhjäkäynnillä. Iso merkitys on myös hyvällä henkilökunnalla.

- Meillä on hyvä me-henki, olemme onnistuneet hyvän miehityksen samaan.

Yrittäjä on vääjäämättä naimissa työn kanssa, joten lomallakin vastataan työpuheluihin.

- Sitä vapaa-aikaa ei meinaa hokata ottaa ja irtautua töistä, tunnustaa Petri Pärhä.

Valinta Vuoden yrittäjäksi lämmittää.

- Ainahan hyvää palautetta on kiva saada, Jari Pärhä myhäilee.

Marjaana Kontu

Suosittelemme