Ajankohtaista

Talous kaatamassa Nastopolin lukion

Nastopolin opiskelijat Ella Inkeroinen, Noora Räsänen, Oona Liukkonen, Venla Peräniemi ja Ilona Löfberg kertoivat opiskelijoiden näkemyksiä koulustaan keskusteluillassa, jossa käsiteltiin lukion mahdollista lakkauttamista. Kuva: Tuomas Räihä

Nastopolin lukiossa keskusteltiin viime viikolla koulun tulevaisuudesta. Lahden sivistyslautakunta esitti elokuun lopussa palvelualueensa talousarviota käsitellessään, että Nastopolin lukio lakkautettaisiin säästösyistä syyslukukaudesta 2019. Keskustelutilaisuudessa puheenvuoron asian tiimoilta käyttivät Lahden lukiojohtaja Heikki Turunen, lukion opiskelijat, nastolalaiset valtuutetut, Nastolan Teollisuusryhmä, Nastolan yrittäjät, Nastola-seura sekä Nastolan aluejohtokunta.

Heikki Turunen kertoi lakkautusehdotuksen johtuvan taloudellisista syistä. Hänen esittelemiensä lukujen mukaan lukio-opiskelu maksaa opiskelijaa kohden Nastolassa noin puolitoistakertaisesti sen, mitä Lahden keskustan lukioissa.

- Ainut vaihtoehto, mistä säästöt muuten saataisiin, on se, että kursseja vähennettäisiin, Turunen sanoi.

Lukion oppilaat Ella Inkeroinen, Noora Räsänen, Oona Liukkonen, Venla Peräniemi ja Ilona Löfberg toivat tilaisuudessa esiin lukiolaisille tehdyssä kyselyssä esille tulleita mielipiteitä Nastopolista. Koulua kiiteltiin muun muassa hyvästä hengestä, pienistä ryhmäkooista ja siitä, että koulun tilat ovat hyväkuntoiset ja terveet.

- Eikö sillä oikeasti ole mitään merkitystä, että meidän koulussamme on hyvä opiskella ja meillä on hyvä olla täällä?, opiskelija Noora Räsänen kysyi.

Turunen vastasi, että toki sillä on merkitystä ja kyllä luultavasti kaikki Lahden keskustassa opiskelevatkin haluaisivat opiskella pienemmässä lukiossa, mutta eivät ole silti hakeutuneet Nastopoliin.

- Huonoimmillaan Lahdessa jäi yhtenä vuonna sata opiskelijaa lukiosta ulos, eikä tänne tullut siitä porukasta yhtään. He tiesivät, että täällä on paikkoja ja hyvä lukio, mutta siitä huolimatta he eivät tulleet tänne.

Turunen totesi myös, että hänellä ei ole mitään Nastopolin lukiota vastaan, ja koulussa on tehty hyvää työtä, mutta taloudelliset realiteetit ovat mitkä ovat.

Nastolan Teollisuusryhmän asiamies Antti Pohjonen muistutti puheenvuorossaan, että omalla lukiolla on ollut tärkeä osansa myös siinä, että ihmisiä on saatu Nastolaan töihin. Hän, kuten moni muukin puheenvuoron esittänyt, pelkäsi, että lukion lakkauttaminen vaikuttaisi Nastolan elinvoimaan.

Pohjonen toi puheenvuorossaan esiin sen vaihtoehdon, että lakkauttamispäätöksessä otettaisiin aikalisä ja pohdittaisiin vaihtoehtoja kehittää lukiota.

- Kaikista luonnollisin aikalisä olisi vuoden 2023 loppuun saakka, sillä silloin päättyy tämän rakennuksen vuokrasopimus.

Hänen mielestään kannattaisi selvittää, voisiko Nastopoli tehdä yhteistyötä esimerkiksi Pajulahden urheiluopiston, Iitin lukion tai Lahden yhteiskoulun lukion kanssa.

Nastopolin lukion vararehtori Pilvi Pulkkinenkin liputti jatkoajan puolesta.

- Me olemme ehkä olleet unessa. Tästä lakkauttamisesta on puhuttu ja tilanne on ollut epävarma. Nyt tämä uutinen tuli vähän puskista ja nyt tuntuu, että mekin olemme heräämässä.

Hän myös totesi, että esimerkiksi lukion markkinoinnissa nuorille voitaisiin tehdä vielä enemmänkin.

Myös yleisöstä otettiin kantaa siihen, että Nastopolia pitäisi tehdä tunnetummaksi esimerkiksi vanhan Lahden alueella asuvien nuorten keskuudessa. Lahden sivistysjohtaja Tiina Granqvist kommentoi, että ensin pitäisi saada lähialueen nuoret jäämään Nastolaan.

- Paljon auttaisi se, jos Nastolan alueella asuvat nuoret saataisiin valitsemaan Nastopolin lukio. Se on kaikista helpointa markkinointia.

Yleisössä pohdittiin myös sitä, miten nastolalaiset pärjäävät Lahden suurissa lukoissa, jossa ryhmäkoot ovat suuret ja lukion pääsyyn oikeuttavat keskiarvorajatkin korkeammat.

- Nastopolin maine on ollut hyvä ja tiedän, että se on vaikuttanut siihen, että monet yläkouluikäiset ovat pohtiessaan ammattikoulun ja lukion välillä valinneet lukion. Lakkauttaminen tulisi varmasti vaikuttamaan monen nuoren tulevaisuuteen, yleisöstä kommentoitiin.

Nastopolin lakkauttamista käsitellään syksyn aikana vielä niin sivistyslautakunnassa, kaupunginhallituksessa kuin valtuustossakin. Näillä näkymin lukion kohtalosta päätetään kaupunginvaltuuston kokouksessa joulukuussa.

Tuomas Räihä

Suosittelemme