Ajankohtaista

Nastolan norsut maailmankartalle

Auli Jyllinvuori-Mäkinen ja Jarmo Mäkinen juttelevat Willa Fantista Hannamari Hoikkalan haastattelussa. Kuva: Aatu Raninen

- Hyvän matkakohteen taustalla on kiinnostava tarina ja kiinnostavia ihmisiä, juontaja Hannamari Hoikkala toteaa tv-kuvausten tiimellyksessä.

Yleisradion kuvausryhmä on saapunut Nastolan Willa Fanttiin tekemään Egenland-matkailuohjelmaa. Egenland esittelee vähemmän tunnettuja ja hieman erikoisiakin kulttuurikohteita eri puolilla Suomea.

Valtavan norsukokoelman lisäksi tähän torstai-iltapäivään erikoisuutta tuo syysmyrskyn aiheuttama sähkökatkos, joten haastattelu siirretään ulkosalle. Auli Jyllinvuori-Mäkinen ja Jarmo Mäkinen pääsevät kertomaan, miten Willa Fantti sekä viereinen Kaivolan Perinnetila ovat saaneet alkunsa ja kehittyneet.

- Tämän päivän lukema on 18 601 norsua kokoelmassa, Jyllinvuori-Mäkinen kertoo.

Willa Fantti pääsee nyt kolmatta kertaa televisioon.

- Aiemmin olemme olleet alueuutisissa ja kymppiuutisten kevennyksessä, Jyllinvuori-Mäkinen muistaa.

Egenland haluaa Hoikkalan mukaan toimia matkaoppaana, joka ohjaa ihmisiä sivummalle totutuilta reiteiltä ja ruuhkaisimmista paikoista.

- Suosimme helposti saavutettavia kohteita, jotka ovat ilmaisia, tai pyytävät vain pienen pääsymaksun.

Nyt kuvataan sarjan toista tuotantokautta, joka esitetään Yle Teema & Fem -kanavalla talvella. Kaksikielisen ohjelman toinen juontaja on Nicke Aldén, joka ei tällä kertaa ole paikalla.

Kaikki vierailukohteet valikoituvat satojen yleisövihjeiden joukosta. Yksi toistuvista teemoista on keräilyharrastus, kuten Willa Fantissa.

- Useimmissa on jollain tapaa läsnä kulttuuri, mutta annamme yleisön määritellä, mitä kulttuuri on.

Etenkin visuaalisesti Egenland on kiehtovaa katsottavaa. Myös kohteiden taustat selvitetään huolellisesti.

- Ohjaajamme Jouko Salokorpi sattui vierailemaan täällä kesällä, ja vakuuttui näkemästään. Televisiota varten paikkojen on oltava kuvauksellisia, ja täällä kuvalla voidaan suorastaan herkutella, Hoikkala luonnehtii.

Ohjelman tekijöille vierailut ovat opettaneet, että talkoohenki elää Suomessa yhä vahvana.

- Olen nimittänyt sitä kulttuuritahdoksi. Se on vimmaa, jolla pyörät pyörivät, paikkoja kunnostetaan ja tapahtumia järjestetään. Willa Fantin kaltaiset kohteet tekevät paikkakunnasta hauskemman, Hoikkala sanoo.

Hänen mielestään siinä piilee myös opetus kunnille ja kaupungeille.

- Jos halutaan houkutella matkailijoita, kannattaa katsoa mitä paikkoja ja persoonia täältä löytyy, ennemmin kuin tekemällä tehdä tyhjästä jotakin. Autenttisen ja omaleimaisen kulttuurin perässä tekee mieli matkustaa.

Hannamari Hoikkala löytää fanteista myös kansainvälistä houkuttavuutta. Uskomuksen mukaan norsu tuo onnea.

- Jotenkin täällä tulee väistämättä hyvälle tuulelle, kun on huoneissa norsujen ympäröimänä. Sillä on piristävä ja miellyttävä vaikutus!

Egenlandin kahdeksanosainen tuotantokausi Nastola-jakso mukaan lukien nähdään televisiossa joulu-tammikuussa.

Willa Fantin kanssa samassa jaksossa ovat Häggin Eläintäyttämön museo Asikkalassa, sekä kaksi kohdetta Loviisasta.

Puolituntinen jakso sisältää kolmesta neljään kohdetta, joten työpäivästä tiivistyy noin 6-8 minuutin pätkä.

Kun kuvaukset ovat jo loppusuoralla, palautuvat sähkötkin viimein Nastolaan. Seuraavan kerran Willa Fantti herää loistoonsa talvitauon jälkeen ensi vappuna, jolloin vietetään norsukokoelman 10-vuotisjuhlia.

Egenland-matkailuohjelmanuusi kausi alkaa Yle Teema & Fem -kanavalla sekä Yle Areenassa 20.11. alkaen. Lisätietoja myös netissä yle.fi/egenland

Aatu Raninen

Suosittelemme