Ajankohtaista

Lasten ja nuorten vaikuttamispäivässä puhuttivat ruoka ja viihtyvyys

Hollolan peruskouluikäiset kokoontuivat pohtimaan, mihin asioihin he haluavat muutoksia.

Yhdeksäsluokkalaisista moni näyttää koululounaan syömiselle vihreää lappua, ilmenee paneelikeskustelun vastauksissa. Kuva: Reetta Multanen

Lasten ja nuorten vaikuttamispäivä keräsi peruskouluikäiset keskustelemaan omista vaikuttamismahdollisuuksistaan Salpakankaalla. Vaikuttamispäivää on vietetty Hollolassa vuodesta 2014 alkaen, kertoo Hollolan kunnan vapaa-aikapäällikkö Maria Engman.

Vaikuttamispäivä järjestetään valtakunnallisen demokratiapäivän kunniaksi, ja sen tarkoitus on lisätä tietoisuutta päätöksenteosta ja lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksista.

Päivä alkoi Lapsiparlamentilla, jossa kerättiin 1-6-luokkalaisista koostettuja edustajia keskustelemaan virkamiesten ja luottamushenkilöiden kanssa. Keskustelun teemana oli asiat, mihin lapset haluaisivat itse kyetä vaikuttamaan.

- Lapsiparlamentissa oli hyvin mielenkiintoinen tematiikka. Oletamme usein, että lapset haluavat vaikuttaa tiettyihin asioihin, mutta asiasta ei välttämättä ole kysytty heiltä itseltään. Lapset haluavat vaikuttaa muun muassa perheen sisäisiin asioihin ja lähielinympäristöönsä, pohtii Engman.

On hienoa, että tällaista tehdään. Koskaan ei voi olla liian aktiivinen. Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Sanni-Maria Tiihonen

Lapsiparlamentin jäsenet valmistelevat omissa kouluissaan aloitteita. Jäseniä on kaikista Hollolan kouluista. Näitä aloitteita käsitellään kahdesti vuodessa, lokakuussa ja huhtikuussa.

Lasten toiveet vaihtelivat kiusaamisen lopettamisesta palvelujen parantamiseen. Lisäksi monien toiveissa oli pystyä vaikuttamaan koulujen asioihin, kuten välituntien kestoon ja pihojen telinetarjontaan.

Lapsiparlamentin kokoontumisen jälkeen oli vuorossa yhdeksäsluokkalaisten vaikuttamispäivä. Salpakankaan ja Heinsuon koulujen yhdeksäsluokkalaiset olivat valmistelleet luokissaan aloitteita, jotka he esittivät tapahtuman paneelille.

Aloitteita olivat kuulemassa Engmanin lisäksi Hollolan kokoomuksen valtuutettu Markku Pulkkanen, kunnan elinvoimajohtaja Heli Randell, Salpakankaan koulun rehtori Sanna Plit-Rehula ja kunnanjohtajaa sijaistava henkilöstöjohtaja Anja Brofeldt. Paneelikeskustelua johtivat Hollolan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Sanni-Maria Tiihonen sekä varapuheenjohtaja Olivia Kivekäs.

- Minusta on hienoa, että tällaista tehdään, sillä koskaan ei voi olla liian aktiivinen, lukiossa viimeistä vuotta opiskeleva Tiihonen toteaa.

Vaikuttamispäivän paneelikeskusteluissa nousivat esiin varsinkin koululaisten viihtyvyyteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat. Kouluruoka puhutti erityisesti, sillä aloitteissa toivottiin muun muassa kouluruuan laadun parantamista ja välipala- sekä juoma-automaattien lisäämistä kouluun.

Onko näillä aloitteilla sitten mitään vaikutusta päätöksentekoon Hollolassa?

- Kaikki aloitteet käsitellään asianmukaisesti. Esimerkiksi Salpakankaan yläasteen välipalatoiminta on saanut alkunsa juuri yläastelaisten aloitteesta. Täältä saamme ideoita, jotka sitten lähtevät käsittelyssä jalostumaan. Nuoretkin ovat tykänneet, tämä on heille keino tulla kuulluiksi, Engman kertoo.

Vaikuttamispäivä huipentui Hollolan kirjastolla nuorisovaltuuston järjestämään iltatapahtumaan.

Juttua muutettu 26.10. klo 10.36. Korjattu Heli Randellin titteli.

Reetta Multanen

Suosittelemme