Ajankohtaista

Sohva saa jäädä, kun valjakko kutsuu

Huskyjen treenaus on työlästä, mutta Susanna Bürkland ei voisi kuvitella elämää ilman koiria. "Parasta on nähdä, miten kivaa niillä vetäessään on." Kuva: Marjaana Kontu

Puolen tusinaa silmäparia tuijottaa tulijaa tarhasta rävähtämättä. Siperianhuskyt eivät hauku, mutta ulvomaan ne saattavat välistä intoutua.

- Sekin loppuu yleensä lyhyeen, tietää Lumikiisan kenneliä Virenojan Myllynkulmalla pitävä Susanna Bürkland. Sisällä talossa koiria on lisää, niitä makoilee sohvalla ja lattialla, osa nautiskelee syyspäivästä ulkona terassilla.

- Niitä on 13 ja ne ovat kuin perheenjäseniä. Ne saavat itse valita, ovatko ulkona vai sisällä. Jotkut haluavat nukkua ulkotarhassa, jotkut sängyssä.

Valjakkourheilua harrastaville nimi Lumikiisan kennel kertoo paljon. Bürkland ja hänen miehensä Erkki Bürkland koirineen ovat napsineet häkellyttävän määrän palkintoja myös EM- ja MM-tasolla.

- Minä olen hallitseva maailmanmestari, ja Erkki sai viime talvena hopeaa MM-kisoista. Viime kaudella koiramme juoksivat viisi MM-mitalia, mikä on käsittääkseni maailmanennätys saman kennelin koirilla.

Kennelin maine onkin kiirinyt: virenojalaispentuja kysellään ympäri Eurooppaa ja jonotetaan parikin vuotta.

- Ympyrä sulkeutui, kun myin pennun lajin kotisijoille Novosibirskiin Siperiaan, kasvattaja hymyilee.

Huskyja hänellä on ollut jo parikymmentä vuotta.

- Teininä piti saada koira, joka pystyi olemaan ulkona, kun perheessä oli allergiaa.

Hän osti kaksi koiraa ja aloitti rekikoiraharrastuksen.

Koirat ovat Bürklandille sydämen asia, ja niiden on hänestä saatava toteuttaa itseään.

- Huskyt ovat syntyneet vetämään, ja niillä on iso liikunnan tarve. Ne ovat myös vahvasti laumakoiria, hän painottaa ja harmittelee sitä, että nykyään moni ottaa huskyn ainoaksi sohvakoiraksi kerrostaloon.

- Ne näyttävät aina niin surullisilta. Näyttelylinjaiset ehkä sopeutuvatkin, omani ovat kaikki käyttölinjaisia.

Koirien treenauksesta vastaa pääasiassa Susanna Bürkland, puoliso hoitaa sillä aikaa perheen 5- ja 7-vuotiaita lapsia. Lasten ja koirien suhde on mutkaton.

- Lapset niitä paapovat, suurin osa koirista on syntynytkin lasten syliin, äiti myhäilee.

Bürklandit asuivat aiemmin Helsingissä, mutta halusivat koirien takia maalle.

- Täällä on tilaa ja suvaitsevaisia ihmisiä, hän kiittelee. Naapurustoa ei haittaa kylätiellä tapahtuva vetoharjoittelu, johon on saatu lupa tienhoitokunnalta.

Koiria treenataan kuin huippu-urheilijoita: on tärkeää että treenimäärät ovat kohdallaan ja kuntohuiput oikein ajoitettuja. Menestys vaatii muutakin.

- Ykkösasia on se, että rakastan koiria ja haluan hoitaa niitä hyvin. Myös hyvä ruoka on tärkeää ja koirasilmää on oltava - ja tietenkin hyvät koirat.

Koiria treenataan ja kilpailutetaan tasapuolisesti, ja jokainen niistä pystyy juoksemaan johtajana. Kisoissa heillä on valjakossa enimmillään kahdeksan koiraa.

Koirien vauhti saattaa valjakossa nousta jopa 45 kilometriin tunnissa, keskinopeus on 30 kilometriä tunnissa.

Lumikiisan kasvatit rakastavat kilpailemista ja siihen liittyvää reissaamista. Ne eivät hermostu, vaikka joutuvat joskus reissun päällä ulkoilemaan moottoritien rekkaparkissa. Bürklandit palkittiin keväällä Vuoden urheilija -tunnustuksella Orimattilassa. Vaikka menestystä on tullut, motivaatio lajiin on korkealla.

- Huipulla pysymisessä riittää haastetta.

Valjakkourheilun suosio on kasvanut, siinä kisataan nykyään ympärivuotisesti, eli koirat vetävät myös esimerkiksi kärryjä, kick bikea ja polkupyörää.

Tällä viikolla Bürklandien koirat pääsevät tositoimiin sulanmaan lajien EM-kisoissa, jotka pidetään Nybrossa Ruotsissa 24.-28.10.

Marjaana Kontu

Suosittelemme