Ajankohtaista

Asikkalan uuden koulun vetovoimaan uskotaan

Vääksyn uutta yhteiskoulua suunnitellaan rakennettavaksi nykyisen koulun taakse, jolloin vanhaa ei tarvitsisi purkaa ennen uuden rakentamista. Kuva: Tuomas Räihä

Vääksyn yhteiskoulun rakentamista valmistellut työryhmä järjesti maanantaina avoimen kuntalaistilaisuuden, jossa hanketta esiteltiin ja kuntalaisten oli mahdollista esittää kysymyksiä työryhmän puheenjohtajalle Juri Niemiselle (koku), kunnan tekniselle johtajalle Harri Hirvoselle, työryhmän asiantuntijajäsenelle arkkitehti Kari Järviselle ja yhteiskoulun rehtorille Jarkko Koposelle.

Varsinaisesti uutta tietoa tilaisuudessa ei tullut esille, vaan lähinnä työryhmä perusteli niitä esityksiä, joita on tehnyt hankkeen suhteen. Tällaisia esityksiä ovat muun muassa se, että vanha koulu purettaisiin, uusi rakennettaisiin elinkaarimallilla, uudesta koulusta tulisi sopiva jopa 530 oppilaalle ja koulu tulisi maksamaan maksimissaan 16 miljoonaa euroa.

Vanhan koulun purkamista ja uuden rakentamista työryhmä perusteli muun muassa sillä, että tällä tavalla kalliita väistötiloja ei tarvitse hankkia, vaan opiskelijat voivat opiskella vanhoissa tiloissa uusien valmistumiseen asti. Mahdollisesti vain jotkin tilat, kuten liikuntasali, rakennettaisiin vasta vanhan koulun purkamisen jälkeen.

Toinen perustelu uuden rakentamiselle oli tilaisuudessa monesti esiin tullut riski.

- Työryhmässä käytiin läpi sitä, että riski peruskorjauksessa epäonnistumiseen on tullut niin suuresti esille, että me emme sitä uskaltaneet ottaa. Me päädyimme siihen, että pääsemme suoraan riskittömään rakennukseen, Hirvonen sanoi.

- Uudisrakentaminen on riskienhallinnan kannalta ainoa järkevä vaihtoehto. Uudisrakentamisen ja peruskorjauksen väliseksi hintaeroksi olisi jäänyt niin pieni summa, että sitä riskiä peruskorjauksessa ei kannata ottaa, Nieminen puolestaan perusteli.

Elinkaarimallia perusteltiin sillä, että siinä urakoitsija ottaa vastuun koulun kunnosta tietyksi ajaksi, Vääksyn yhteiskoulun tapauksessa mahdollisesti 20 vuodeksi.

- Riskin siirto tekee elinkaarimallista perinteisiä urakkamalleja paremman, Harri Hirvonen summasi.

Tilaisuuden yleisö tiedusteli useampaankin kertaan, että mitä tämä riskin siirto maksaa. Toisin sanoen, kuinka paljon urakoitsijoille pitää maksaa siitä, että he ovat uudesta koulusta vastuun 20 vuodeksi. Hirvosen mukaan tällä hetkellä tiedossa ovat vain rakennuskustannukset. Ylläpitokustannukset selviävät kilpailutusvaiheessa.

- Rakentaminen on elinkaarimallissa samanhintaista kuin perinteisessäkin mallissa ja ylläpitokulutkin ovat periaatteessa samanhintaisia. Vastuu siirtyy urakoitsijalle, ja palvelusopimukseen se hinnoittelee riskinkin, Hirvonen sanoi.

Tilaisuudessa puhutti myös koulun koko. Yleisö tiedusteli, eikö Asikkalassa pärjättäisi pienemmälläkin koululla. Rehtori Jarkko Koponen myönsi, että yli 500 oppilaan koulu olisi pelkästään asikkalalaisille liian iso.

- Jos lähdemme siitä, että yläkoulu ja lukio olisivat vain oman kunnan opiskelijoille, se tarkoittaisi käytännössä sitä, että lukiolaisia olisi maksimissaan 120 ja yläkoululaisia olisi noin 240.

Juri Niemisen mukaan koulun koko oli poliittinen valinta. Siinä on oletettu, että uusi koulu houkuttelisi edelleen oppilaita muualta ja toisaalta, koulussa olisi tilaa, jos kunta pääsisi kauan havittelemalleen kasvun tielle.

- Jos me etenemme tällä suunnitelmalla, se tarkoittaa sitä, että meidän pitää saada vesikansalaisia oppilaita tai muussa tapauksessa on tehty ylikapasiteettia, Nieminen sanoi.

Tuomas Räihä

Suosittelemme