Ajankohtaista

Taarastin omistuspohja ratkeaa marraskuun lopulla

Sivistysjohtaja Tiina Granqvistin (oik.) mukaan olisi kaupungin kannalta hienoa, jos Taarastin toiminta pyörisi yhdistys- tai osuuskuntapohjalta. Taideyhdistyksen puhaanjohtaja Heli Makkonen lupaa, että Taarastin toimintaa kehitetään myös tulevaisuudessa. Kuva: Ville Hakala

Lokakuun alusta saakka suljettuna olleen Taidekeskus Taarastin tulevaisuudesta pidetty keskustelutilaisuus keräsi Taarastiin ilahduttavan suuren joukon keskustelijoita viime viikon keskiviikkona.

Lahden kaupunki omistaa Taarastin kiinteistön osakkeista 81 prosentin osuuden ja loput 19 prosenttia on Nastolan taideyhdistyksen omistuksesta.

Taideyhdistys on vastannut Taarastin toiminnan pyörittämisestä pääosin talkootyöllä, mutta nyt toiminnan järjestämiseen toivotaan löydettävän leveämmät hartiat.

Taideyhdistys ja kaupunki neuvottelevat parhaillaan Taarastin omistuksesta. Lahden kaupungin omistajaohjauksesta vastaavan kehityspäällikkö Veli-Pekka Ignatiuksen mukaan vaihtoehdot ovat, että omistuspohja säilyy nykyisellään tai että joko kaupunki tai taideyhdistys lunastaa koko osakekannan itselleen tai että osakkeet myydään jollekin kolmannelle osapuolelle.

Omistuspohjasta riippumatta Taarastiin tarvitaan uusi toimiva toimintamalli, jolla taidekeskukseen tuotetaan monipuolista sisältöä, kuten näyttelyitä, konsertteja, teatteria ja muuta toimintaa.

Yleisössä suurimman kannatuksen sai vaihtoehto, jossa Lahden kaupunki lunastaisi kiinteistön osakkeet itselleen, ja varsinaista toimintaa järjestäisi esimerkiksi paikalliset yhdistykset ja muut toimijat.

Esille nousi myös ajatus kiinteistöä hoitavan osuuskunnan perustaminen.

- Osuuskunta ei osallistuisi millään lailla varsinaiseen toimintaan, vaan osuuskunnan jäsenyhdistykset ja muut toimijat toimisivat omilla nimillään, ja järjestäisivät toimintaa täällä. Ainoa velvollisuus olisi ostaa osuuskunnan palveluita eli tämän kiinteistön käyttöoikeutta, osuuskunta-ajatuksen ilmoille heittänyt Antti Pohjonen tarkensi.

Myös kaupunki voisi olla pienellä osuudella mukana osuuskunnassa.

Lahden kaupungin sivistysjohtaja Tiina Granqvist muistutti yleisöä kaupungin strategiasta, jonka mukaan se pyrkii luopumaan kiinteistömassastaan.

- Kulttuuripalvelut käyttävät vuokratiloja, eikä sillä ole mitään halua omistaa niitä. Täällä tulisi varmaankin kyseeseen sama malli, että vuokraisimme tilaa käyttöömme tarpeen mukaan, hän totesi.

Granqvistin mukaan olisi hienoa, jos Taarastia pystyttäisiin hoitamaan yhdistysten tai osuuskunnan voimin.

- Se antaisi hyvän kuvan Lahden kaupungista, että meillä on niin elinvoimaista yhdistystoimintaa, että toiminta pyörisi. Siinä tarvitaan kuitenkin aika paljon harteita. Tähän asti talkootyöllä pyöritetty toiminta on hieno näyttö Nastolasta ja yhteisöllisyydestä, Granqvist kehui.

Yleisöä kiinnosti myös, voisiko Taarasti toimia väistötilana kaupungin muille museoille uuden Ladin (Lahti Art & Design) perustamisen ajan, ja voisiko Taarastissa olla myös kaupungin työntekijä ainakin Ladin avautumiseen asti.

- Nykyisillä kulttuuripalvelujen resursseilla ei voi. Se tarkoittaisi sitä, että uutta henkilökuntaa pitäisi palkata. Museon henkilökunnan hyödyntämistä voitaisiin miettiä, mutta kyllä museon henkilökunta on uuden museon suunnittelussa kiinni tässä väliajalla, Granqvist totesi.

Taarastissa tehdään talven aikana kattoremontti, jonka kustannusarvio on 35 000-40 000 euroa. Kaupunginhallitus päättää Taarastin omistusjärjestelyistä kokouksessaan 26. marraskuuta.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi
@

Suosittelemme