Ajankohtaista

Taarastin omistus Nastolan Taideyhdistykselle

Taarasti on siirtymässä Nastolan Taideyhdistyksen omistukseen. Kuva: Viena Kytöjoki

Lahden kaupunki luovuttaa Nastolan Taideyhdistykselle osakeomistuksensa Nastolan Kulttuurikiinteistöistä. Kaupunginhallitus päättää asiasta 26.11.

Nastolan Kulttuurikiinteistöt Oy omistaa Taidekeskus Taarastin. Kaupungin osuus Kulttuurikiinteistöistä on 81 prosenttia ja Taideyhdistyksen 19 prosenttia. Taideyhdistys on vastannut Taarastin toiminnasta ja kiinteistöstä vapaaehtoistyönä. Taidekeskus tarvitsee uudenlaisen toimintamallin ja osakeluovutuksen ehtona on, että Taideyhdistys tekee Taarastin toiminnan ja kiinteistön kehittämisestä suunnitelman.

Osakekauppa toteutuu, jos kaupunginhallitus hyväksyy suunnitelman 31.1.2019 mennessä. Osakkeiden luovutuksen yhteydessä kaupunki korvaa Nastolan Taideyhdistykselle noin 115 000 euroa. Korvaus johtuu osakkeiden negatiivisesta tuottoarvosta.

Taarastin kiinteistöt sijaitsevat yksityisellä vuokratontilla ja vuokra-aikaa on jäljellä noin 13 vuotta.

Nyt päätettävä osakekauppa syntyi kaupungin ja Taideyhdistyksen neuvotteluissa. Kuluvan vuoden toukokuussa konserni- ja tilajaosto päätti lunastaa Taideyhdistyksen osakkeet kaupungille. Päätös ei tullut voimaan.

Taarastissa järjestettiin lokakuussa avoin keskustelutilaisuus, jossa käsiteltiin taidekeskuksen tulevaisuutta ja erilaisia omistusvaihtoehtoja.

- Tilaisuudessa esitettiin näkemyksiä sekä kaupunkiomisteisen että yhdistyksen ylläpitämän taidekeskuksen puolesta. Kaupungin strategian mukaista on vähentää kiinteistöomaisuuttaan ja hyödyntää kolmannen sektorin toimijoita palveluiden järjestämisessä, toteaa sivistysjohtaja Tiina Granqvist.

Kaupunki sitoutuu Taarastin toiminnan tukemiseen sekä järjestämään vähintään kolme erilaista tilaisuutta Taarastin tiloissa vuosina 2019 ja 2020.

Suosittelemme