Ajankohtaista

Hollolan kirkkoherra valitaan kansanvaalilla

Hollolan kirkkoneuvosto päätti äänestyksen jälkeen, että seurakuntalaiset valitsevat itse itselleen uuden kirkkoherran välittömällä vaalitavalla, niin sanotulla suoralla kansanvaalilla.

Välillistä vaalitapaa, jossa vastavalitut 33 kirkkovaltuuston jäsentä olisivat äänestäneet ensi keväänä uuden kirkkoherran, kannatti lopulta kolme kirkkoneuvoston jäsentä. Loput kymmenen näkivät parempana perinteisen ratkaisun, jossa 18 vuotta täyttäneet seurakuntalaiset äänestävät seurakunnalle kirkkoherran kansanvaalilla.

Päijät-Hämeen kolmessa viimeisessä kirkkoherranvaalissa Heinolan ja Salpausselän seurakunnat valitsivat kirkkoherransa luottamushenkilöiden kesken toimitetulla välillisellä vaalilla, kun taas Nastolassa toimitettiin välitön vaali.

Lopullisen päätöksen vaalitavasta tekee Tampereen hiippakunnan tuomiokapituli, mutta lähes poikkeuksetta se kunnioittaa paikallisseurakunnan hallintoelimen lausumaa toivetta.

Kirkkoneuvosto lausui myös, että Hollolan kirkkoherran viran erityistarpeita ovat muun muassa tasapuolisuus ja kuunteleva Raamattuun sitoutuva hengellinen johtajuus, taito toimia suunnan näyttäjänä, yhteistyökyky, hyvät viestinnälliset taidot, henkilöstöhallinnon osaaminen sekä taloushallinnon tuntemus ja kokemus.

Hollolan seurakunta toimii neljän kunnan alueella ja sillä on jäseniä yli 25 000. Vakinaisia työntekijöitä on noin 90. Juuri toimitettujen seurakuntavaalien äänestysprosentti oli seurakunnassa ennätykselliset 19,1 prosenttia. Vaikka kirkkoherranvaaleissa äänestysvilkkaus on ollut seurakuntavaaleja laimeampaa, liikuttanee sekin paljon seurakuntalaisia uurnille.

Vuodesta 2007 Hollolan seurakunnan kirkkoherrana toiminut Antti Lahtinen jää eläkkeelle 1.4.2019. Sitä edeltävälle lomajaksolle hän jää jo joulukuun alussa. Kevätkaudella kirkkoherran sijaisena toimii Hämeenkosken kappalainen Leevi Ruonakoski, mistä kirkkoneuvosto myös äänesti.

Kun Ruonakoski siirtyy vs. kirkkoherraksi, Hämeenkosken kappalaista sijaistamaan palkataan eläkkeellä oleva rovasti Matti Piispanen.

Suosittelemme