Ajankohtaista

Hollolalainen Minja Vuorentausta toteutti unelmansa julkaisemalla joululevyn

Minja Vuorentausta on osoittanut elämänsä aikana sinnikyytensä. Sen tuloksena syntyi uusi joululevykin. "Seuraava unelma olisi päästä konsertoimaan ulkomaille", Vuorentausta kertoo.

Hollolan pääkirjastolla vietettiin perjantaina lämminhenkistä tilaisuutta, kun hollolalainen Minja Vuorentausta julkisti ensimmäisen oman levynsä. Kyseessä on joululevy, joka kantaa nimeä Rauhaa Jouluun. Se sisältää harvinaisempia, harvemmin laulettuja, mutta myös tuttuja joululauluja.

Minja Vuorentausta on lievästi kehitysvammainen muusikko, joka on toteuttanut unelmiaan askel kerrallaan.

- Minja syntyi hätäsektiolla 34-viikkoisena keskosena. Hän painoi kilon ja 80 grammaa ja oli 35 senttiä pitkä, ja oli siis maitopurkin kokoinen. Hän oli silloin 26 vuotta sitten pienin Hämeenlinnan sairaalassa henkiin jäänyt lapsi, Minjan äiti Anita Vuorentausta muistelee.

Musiikki on tuonut Minjan elämään iloa pienestä pitäen.

- Minja löysi musiikin kauniin maailman jo ennen kävelemään oppimistaan, kun hän lattialla vatsallaan maaten löi lelupianosta erilaisia säveliä ja nauroi päälle. Jaloilleen noustuaan hän lauloi imurin putkeen ja hiusharjaan radiosta kuulemansa musiikkia, Anita Vuorentausta hymyilee.

Ensimmäinen julkinen esiintyminen Minjalla oli alle kouluikäisenä taaperona, kun hän nousi yllättäen kauppakeskus Kompassissa esiintyneen Kari Salmelaisen kanssa lavalle ja vetäisi Äänisen aallot ulkomuistista.

Sittemmin Minja on esiintynyt monissa tapahtumissa erilaisten kokoonpanojen kanssa ja pitänyt erilaisia konsertteja niin kevyen musiikin, tanssimusiikin kuin klassisemman musiikinkin saralla.

- Vuonna 2012 sain muusikon paperit neljän vuoden opiskelun jälkeen. En sano, että valmistuin muusikoksi, sillä minusta muusikko ei ole koskaan valmis, aina on jotain opittavaa, vaatimaton artisti kertoo.

Laulamisen ohella Minja soittaa useita eri instrumentteja. Kanteleen soiton hän aloitti vauvamuskarissa, jonka jälkeen mukaan tuli piano. Myös haitari ja erilaiset perkussiot ovat kuvassa mukana, rumpuja unohtamatta.

- Havittelen seuraavaksi poikkihuilun soiton opintoihin.

Esittämisen ohella hän on myös sanoittanut ja säveltänyt omaa musiikkia, ja esimerkiksi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän vammaispalvelujen asiakkaiden ja henkilökunnan työstämän Eduskunta-elokuvan musiikki on hänen tekemänsä.

- Nyt olen tekemässä musiikkia toimintakeskus Lahtisten Rakkaudella-musikaaliin, joka saa ensiesityksensä tammikuussa, Minja paljasti.

Oman levyn tekeminen on ollut Minjalle suuri unelma, joka toteutui nyt joululevyn muodossa. Levylle päätyneet kymmenen kappaletta Minja valitsi yhdessä äitinsä ja laulunopettajansa Piia Raanojan kanssa, ja mukaan saatiin kaikki laulajan suurimmat suosikit. Minjan omia kappaleita ei tälle levylle äänitetty.

- Laulut äänitettiin yhdessä päivässä ja levyn tekeminen oli vähän erilaista, mutta mukavaa. Sairastuin juuri edellisenä päivänä flunssaan, mutta onneksi se ei kuulu laulussa ollenkaan, Minja iloitsee.

Myös levyn äänittänyt Robi de Godzinsky kehui Minjan puhdasta laulua, jota ei tarvinnut prosessin aikana korjailla ollenkaan.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi
@

Suosittelemme