Ajankohtaista

Pekka Kuosa on Vuoden orimattilalainen

Jalkapallomies Pekka Kuosa on yllättynyt ja nöyrän kiitollinen valinnastaan Vuoden kaupunkilaiseksi: ”Tämä ei tullut yhdellä mestaruudella, vaan 50 vuoden talkootyöllä”.

Vuoden orimattilalaisen valinnassa painoi tällä kertaa pitkäjänteinen ja usein vaille ansaitsemaansa arvostusta jäävä vapaaehtoistyö urheiluseuran hyväksi.

Vuoden kaupunkilainen 2018 on Pekka Kuosa, 67, joka on valintaraadin mukaan .jalkapallomies henkeen ja vereen.. Kuosa on ahertanut Orimattilan Petojen toiminnassa monissa eri rooleissa jo vuodesta 1976 lähtien.

- Ajattelin, että ravikuningas Costello olisi tällä kertaa Vuoden orimattilalainen. Odottelin vain mistä ne sen kohta taluttavat, mutta kun selvisi, että se olenkin minä, niin hyvä ettei jalat menneet alta, Kuosa muistelee perjantaina pidettyjä Joulukadun avajaisia, joissa valinta julkistettiin.

- Upea oli tilaisuus, ihmisiä oli paikalla useita satoja ja valot sytytettiin. Kaikki meni hienosti!

Tunnustus tuli Kuosalle täytenä yllätyksenä. Hänet oli alun perin kutsuttu paikalle joulupukiksi.

- Sitten ilmoitettiin, että pukki olikin tilattu Lahesta, ja pyydettiin tulemaan muuten vain. Ja mie hölmö uskoin nämä kaikki. Vanhaa gubbea on helppo huijata, Kuosa naurahtaa.

Onnitteluja on virrannut puhelimeen viime päivinä.

- Tekstiviestejä alkoi tulla heti, kun uutinen julkaistiin netissä. Moni on sanonut, että nyt meni valinta oikeaan osoitteeseen. Jos vielä tulee lisää soittoja, niin rupean kohta uskomaan itsekin.

- En ikimaailmassa olisi tällaista edes varttunut.

Orimattilan Petojen puolesta Kuosa on paitsi pelannut ja valmentanut myös toiminut puheenjohtajana, hallituksen jäsenenä, vapaaehtoisena sekä lisäksi kuuluttajana jalkapallossa, koripallossa ja hiihtokisoissa.

- Olen aina ollut mukana talkoomielellä, rahallista korvausta en ole koskaan odottanut, hän sanoo.

Kuosa on syntyperäinen orimattilalainen. Vanhempien sukujuuret ovat Kirvusta Karjalan Kannakselta.

- Sieltä tämä vilkkaus on varmaan peräisin. Olen ylpeä juuristani.

Sydämen asiaksi Kousalle on muodostunut lasten harrastusmahdollisuuksien tukeminen.

- Kun ei aikoinaan kotona isossa perheessä ollut yhtään rahaa, ei varaa edes luistimiin. Jalkapallo oli halpa aloittaa, ei tarvinnut kuin kengät jalkaan.

Varoja Petojen jalkapallojunioreille onkin kerätty seurakunnan kanssa järjestetyillä kirkkokonserteilla, joita Kousa on puuhannut yli kahden vuosikymmenen ajan.

- Sekin varmaan vaikutti valintaan. Minulla on aina ollut periaatteena, että harrastuksesta on saatava niin halpa, että kaikilla on siihen mahdollisuus. Siihen tarvitaan talkootyötä.

Entä mitä Vuoden orimattilalainen toivoo tulevaisuudelta?

- Tekonurmi täällä jo on, mutta ei aivan täysimittaista. Sellainen olisi hyvä saada, ja tietenkin yhä lisää tyttöjä ja poikia jalkapallon pariin, Kuosa päättää.

Vuodesta 1992 lähtien valitun Vuoden kaupunkilaisen nimitti nyt Orimattilan Yrittäjistä sekä kaupungin ja seurakunnan edustajista koottu raati.

Aatu Raninen

Suosittelemme