Ajankohtaista

Salpakankaalla vaarallista leikkiä valtatiellä

Salpakankaan Lidlin kohdalle valtatien pientareelle ja keskikaistaleelle on tallautunut selkeä ura. Ilmakuvien perusteella polku on ilmestynyt paikalle jo vuosien 2008 -2011 välisenä aikana. Kuva: Aatu Raninen

Valtatie 12:sta näyttää tulleen laiskojen aikuisten ja jännitystä hakevien lasten temmellyskenttää Salpakankaalla.

Lidl-myymälän kohdalla valtatien pientareille ja keskikorokkeelle on jo pitkän ajan kuluessa muodostunut oikopolku, jolla silloin tällöin näkyy tietä ylittäviä ihmisiä matkalla kaupalle tai kaupalta kotiin. Kyseenalainen kulkureitti sijaitsee noin sadan metrin päässä niin sanotusta Pulla-Poikien risteyksestä länteen päin.

Kuntakeskuksessa puolestaan lapsijoukkojen on raportoitu ylittävän ajokaistoja.

.Ei oo vaan yks porukka vaan niit on useempi porukka tyttöjä ja poikia. Tänäänkin lapset oli kaistojen välissä odottamassa, kun autot ja rekat kulkevat., eräs kirjoittaa Facebookin Hollola-ryhmässä kuul­tuaan asias­ta tuttavaltaan, joka asuu valtatien viereen valmistuneessa kerrostalossa.

Jalankulku valtatie 12:lla on bussipysäkkejä lukuun ottamatta liikennemerkein kielletty, ja syystäkin, kun kyseessä on nelikaistainen valtaväylä, jossa autot liikkuvat 70 kilometrin tuntinopeu­della ja usein kovempaakin.

Vaarallisuutta näissä ylityskohdissa lisää se, että Pulla-Poikia autot lähestyvät kumpareen takaa, kuntakeskusta puolestaan mutkassa kaartaen. Esimerkiksi liikennevalojen tarkkailu voi myös viedä autoilijan huomiota pois tiellä mahdollisesti olevien esteiden tarkkailusta, varsinkin nyt pimeänä vuodenaikana.

Hollolan kuntatekniikan päällikkö Ari Rinkinen on joskus huomannut liikkumista tien pientareella Lidlin kohdalla.

- En sitten tiedä miten paljon tämmöistä harrastetaan. Varmaan kerrostaloissa asuvilla on houkutus oikaista siitä, hän arvelee.

Molemmissa paikoissa olisi alikulkutunneli vain kivenheiton päässä. Oikoreitin estäminen ja kulkijoiden ohjaaminen tunneleihin ei Rinkisen mukaan ole kuitenkaan aivan yksinkertaista, osin hallinnollisistakin syistä.

- Vastaavia paikkoja on joskus aitaratkaisuilla muutettu, paremmalla ja huonommalla menestyksellä. Täytyisi tarkemmin katsoa mitä vaihtoehtoja siinä on, mutta nythän se on vielä valtion valtatie.

Palautetta tiellä hiipparoinnista ei Hollolan kunnalle ole tullut, ja havainnot tulisikin lähettää ely-keskukselle.

- Kuntalaisilta tulee kyllä liikenneasioista runsaasti palautetta, mutta ei tästä asias­ta. Jos elylle lähetetään siitä paljon kommentteja, niin he varmasti toimivat mahdollisuuksien mukaan, Rinkinen sanoo.

Eteläisen kehätien valmistuttua parin vuoden päästä muuttuu valtatie 12 samalla kunnan kaduksi.

- Sitten meillä on se vastuu ja huoli tässä asiassa. Ely-keskuksessa tuntuu nyt olevan kohteita niin paljon, että kovin suuria resursseja sieltä ei tällaisiin saa, Rinkinen toteaa.

Toistaiseksi paras keino estää auton alle jääminen on siis aikuisen järjen käyttö ja lasten valistaminen kotona valtatien vaarallisuudesta.

Aatu Raninen

Suosittelemme