Ajankohtaista

Myrskylä tavoittelee ensi vuonna nollatulosta

Myrskylän kunnanhallituksen puheenjohtaja Elmeri Nieminen (vasemmalla), vt. kunnanjohtaja, hallintojohtaja Matti Latva-Pirilä, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kristian Forsman sekä tekninen johtaja Timo Krigsman lupaavat pitää isoista investoinneista huolimatta Myrskylän palvelutason ennallaan. Kuva: Soili Kaivosoja

Myrskylän kunnalle vuodet 2016 ja 2017 ovat olleet taloudellisesti raskaat. Tappiolliset kaksi vuotta söivät ylijäämiä reilut 560 000 euroa. Isona syynä ovat olleet sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannukset, jotka nousivat vuoden 2015 6,4 miljoonasta vuoden 2017 7,1 miljoonaan euroon. Vastaavasti verotulot kasvoivat vuodesta 2015 vuoteen 2017 vain 29 000 euroa ja valtionosuudet laskivat peräti 158 000 euroa.

Ensi vuoden talousarvio on laadittu nollatulokselliseksi. Verotukseen ei tule muutoksia, sillä talousarvio on laadittu nykyisillä veroprosenteilla.

- Vuosille 2019-2022 on tulossa meidän mittakaavassa mittavat investoinnit, jotka johtuvat pääosin uuden koulun rakentamisesta, totesi ensi vuoden taloussuunnitelmaa esitellyt vt. kunnanjohtaja, hallintojohtaja Matti Latva-Pirilä viime viikolla.

Investoinneille on ensi vuodelle varattu 1,6 miljoonaa, vuodelle 2020 reilut 4,5 miljoonaa ja vuodelle 2021 reilut 1,6 miljoonaa euroa.

- Ensi vuodelle Kirkonkylän koulun urakoitsijan kilpailutukseen ja SR-urakkaan on varattu 1,1 miljoonaa. Katuinfran ylläpitoon on puolestaan varattu lähes 300 000 euroa, jotka on tarkoitus käyttää Kirkkojärvenrantaan sekä Pussilantien, Rantatien ja Muttilantien perusparantamisiin, tekninen johtaja Timo Krigsman kertoi.

- Kaikista katuinfroista on jo olemassa suunnitelmat. Yhteensä katuinfran tarve on tulevien kolmen vuoden aikana noin miljoona euroa.

Kunnan väkiluku pysyi vakaana vielä kevääseen 2018, mutta sen jälkeen laskua on tapahtunut selkeästi viime vuoteen verrattuna. Elokuussa Myrskylässä asui 2 686 henkilöä, joka on 58 vähemmän kuin vuoden 2017 alussa.

Työttömyysasteen kehityksessä on nähtävillä puolestaan positiivisia piirteitä.

- Pääsimme ensimmäisen kerran viiteen vuoteen alle 10 prosenttiin, kun työttömyysaste oli vielä viime vuoden lopussa 12,7 prosenttia. Vaikka työttömyys alenee, ei pitkäaikaistyöttömien määrä ole kuitenkaan lähtenyt laskuun samassa määrin. Ensi vuoden yhtenä tärkeänä kehityskohteena onkin työttömyyden hoito, Latva-Pirilä toteaa.

Myrskylässä panostetaan jatkossakin voimakkaasti nuorisotoimen kehittämiseen, jossa tärkeässä roolissa ovat lähiliikuntapaikka sekä Nuokku, jonka kävijämäärät ovat olleet kasvussa.

Myrskylän uusi kunnanjohtaja Sam Vuorinen aloittaa virassaan helmikuun loppupuolella.

Soili Kaivosoja

Suosittelemme