Ajankohtaista

Hollolan kylissä löytyy intoa kehittämiseen

Martta-maaseutuohjelma on ollut mukana toteuttamassa muun muassa laavua Kalliolaan. Laavun avajaisia vietettiin lokakuussa.

Vuodenvaihteessa päättyvä Hollolan kunnan Martta-maaseutuohjelma ei jäänyt pelkiksi puheiksi, vaan hankkeesta jää myös konkreettisia tuloksia Hollolaan.

Näkyviä tuloksia ovat esimerkiksi opastein merkitty Tiirismaan kierros, joka toteutettiin eri toimijoiden kanssa yhteistyönä, sekä Kiikunlähteen suojaamiseksi tehdyt rakenteet.

Martta-hanke toteutti myös kunnan rahoittamat laavut, joita on tehty Kalliolaan ja Miekkiöön. Laavut ovat tulossa myös Sairakkalanjärvelle ja Hämeenkoskelle ensi keväänä.

Myös kuntakeskuksen supan juoksuportaat toteutti Martta-hanke, rahoitus saatiin Maatilatalouden kehittämisrahastolta.

- Toteutuneilla kohteilla on suuri arvo, mutta suurin arvo on keskusteluyhteyksillä, sillä että puhutaan ja kehitetään yhdessä. Sellaista avointa keskustelukulttuuria olemme olleet kehittämässä, uskoo Martta-maaseutuohjelman projektikoordinaattori Annariina Keto.

Hän uskoo, että hanke onnistui innostamaan kyliä kehittämistyöhön.

Hanke on näkynyt myös tapahtumissa, kuten joulunavauksessa, Hollola-illassa ja Hyvä fiilis -tapahtumassa.

- Tämä on ollut positiivinen hanke, jossa on saanut tehdä hyvää ja viedä hyvää viestiä kyliin. Palaute on ollut kiittävää.

Martta-hanke on Kedon mukaan ollut vahvasti tukemassa tiedottamista, mikä on poikinut esimerkiksi ky­lien omia Facebook-sivustoja. Lisäksi perustettiin kunnan kotisivuille kyläsivusto.

Tiedon jakamista kylien suuntaan hän pitää tärkeänä.

- Moni kylä ei ole tiennyt, mitkä mahdollisuudet on kunnan kautta esimerkiksi tiedottaa asioista.

Martta-maaseutuohjelma on hänestä toiminut ennen kaikkea kokoonkutsujana, alullepanijana ja tukijana monessa.

Kedon mukaan hankkeen ydin on lisätä kylien elinvoimaa.

- Ja se työ ei lopu, kun hanke loppuu.

- Hyvillä mielin ollaan hanketta lopettamassa varsinkin, kun tiedetään, ettei toiminta tähän lopu. Monilla kylillä on esimerkillistä toimintaa.

- Kylät ovat Hollolan valttikortteja, niihin panostaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Hanke on saanut rahoitusta maaseuturahastosta Leader-ryhmä Etpähä ry:ltä.

Hollolan kunnan nettisivuille on perustettu oma kokoomasivusto kylille.

Viime viikolla avatulle Kyliä ja kotiseuturakkautta -sivustolle on koottu perustietoa kuudesta kylästä. Ajatuksena on, että kyläläiset innostuisivat itse kirjoittamaan lisää kylästään ja kuvaamaan sitä. Martta-maaseutuohjelman toteuttamat sivut löytyvät osoitteesta www.hollola.fi. Kokoomasivustolta lukija ohjataan yhdistysten ja kylien ylläpitämille koti- tai somesivustoille.

Hollolassa on yhteensä yli puolensataa kylää, joilla kaikilla on vankka historia kunnan rakentumisessa. Sivuilla esitellään nyt Herralan, Hämeenkosken, Kalliolan, Kankaantaan, Kirkonkylän ja Länsi-Hollolan kylät. Uusia kyliä sivustolle voi lisätä loputtomiin: esimerkiksi Vaania, Toivola, Vihattu, Manskivi ovat kaikki merkityksellisiä paikkoja Hollolan historiassa ja tulevaisuudessa.

Toiveena on, että sivusto jatkossa kasvaa. Martta-maaseutuohjelman koordinaattori Annariina Keto ottaa vastaan uusia tekstejä ja palautetta nykyisistä sivuista.

Marjaana Kontu

Suosittelemme