Ajankohtaista

Nastolan muisteluillat jatkuvat keväällä

"Historiateos koetaan tärkeäksi, ihmiset tulevat Nastolassa nykimään hihasta ja tuovat valokuvia mukanaan", iloitsee tutkija Sini Ojala. Kuva: Antti Hartikainen

Nastolan historiahanke edistyy hyvää vauhtia, ja materiaalin keruu teosta varten jatkuu myös keväällä järjestettävissä muistelutyöpajoissa.

- Niitä jatketaan kerran kuussa. Keväällä niiden aiheena ovat esimerkiksi rippikoulumuistot, Aurinkolinnan tuberkuloosiparantola sekä sotavankien järjestelyleiri vuosina 1941-44, kertoo taustatutkimusta historiaa varten tekevä tutkija Sini Ojala.

- Muisteluilloissa pystytään samalla myös jakamaan tietoa, jota on saatu selville.

Muistelutapahtumat ovat Ojalan mukaan olleet suosittuja ja niissä on saatu talteen materiaalia, jota voidaan käyttää kirjassa.

- Tilaisuuksissa on ollut noin 30 aktiivista henkilöä paikalla, ne ovat herättäneet keskustelua. On osoittautunut tosi hedelmälliseksi lähestyä aiheita valokuvien tai videoiden kautta.

Joitain ihmisiä on vielä haastateltu yksityiskohtaisemmin uudestaan tilaisuuksien jälkeen.

Ojalan tuntuma on, että historiahanke koetaan tärkeäksi.

- Kun liikkuu Nastolassa, ihmiset tulevat nykimään hihasta ja tuovat valokuvia mukanaan. Kiinnostuneimpia ovat yli viisikymppiset.

Tekijöihin voi olla yhteyk­sissä myös sähköpostitse osoitteella minun.nastolani@gmail.com.

Materiaalin keruussa on tullut Ojalalle vastaan uutta tietoa, vaikka hän on itsekin Nastolasta lähtöisin.

- Esimerkiksi sotavankitaiteilija Alavertjanin tuotanto on pala kerrallaan auennut. Hän maalasi sotavankileirillä viitisenkymmentä taulua, joita on päätynyt eri puolille Etelä-Suomea. Eli hän jätti jälkensä taulujen kautta.

Kuvitusta teokseen on saatu paitsi kotialbumeista, myös Erkki Hämäläiseltä, joka kuvannut Nastolaa monipuolisesti 1970-luvun lopulta asti.

Historiateoksen kustannussopimus solmitaan Suomalaisen kirjallisuuden seuran kanssa joulukuussa.

- Siihen sitoudutaan, että kirja ilmestyy lokakuussa 2020.

Teoksen kirjoitustyö on edennyt hyvää vauhtia.

- Käsikirjoitus on lähes tavoitemitassaan, ja sitä muokataan ensi vuonna Nastolan historiatoimikunnassa, Ojala mainitsee.

Teoksen kirjoittaa historioitsija Ville Eerola. Teos on Nastolan historian neljäs osa ja se kattaa ajan viime sodista nykypäivään.

Muistelutyöpajat 2019

Parantola tammikuun aiheena

Minun Nastolani -muistelutyöpajojen kevät 2019 käynnistyy ke 23.1. klo 16-19.

Aiheena tuolloin .Tuberkuloosiparantolasta Aurinkolinnaan.

Klo 16 kiertokävely Aurinkolinnassa (Aurinkolantie 5) Matti Pietilän johdolla.

Klo 17-19 Aurinkolinnan historiasta valokuvin alustaa Matti Pietilä, vapaata keskustelua ja muistelua aiheesta kunnantalon valtuustosalissa (Pekkalantie 5).

Kevään aikana puhuttavat myös rippikoulumuistot, sotavankien järjestelyleiri sekä kuntaliitos.

Marjaana Kontu

Suosittelemme