Ajankohtaista

Salpakankaan hyvinvointiasema rahoitetaan taselainalla

Stremia oy:n teknikko Risto Ruotsalainen valvoi valtuustokokouksen videointia ”konehuoneen” puolella. Kuva: Ville Hakala

Maanantaina ensimmäistä kertaa suorana lähetyksenä nettiin videoitua Hollolan kunnanvaltuuston kokousta seurasi livenä 173 ihmistä. Valtuustolähetysten videotallenteet on myös tarkoitus julkaista Hollolan kunnan nettisivuilla, jolloin ne ovat katsottavissa myös jälkikäteen.

Ennen valtuustokokousta kunnanjohtaja Päivi Rahkoselle luovutettiin tasavallan presidentin itsenäisyyspäivänä myöntämä Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan ritarimerkki.

Valtuusto hyväksyi kunnanhallituksen esityksen mukaisesti taselainan Salpakankaan uuden hyvinvointiaseman rahoitusmalliksi. Kunnanhallitus joutui aikaisemmin äänestämään rahoitusmallista, kun perussuomalaiset olisivat halunneet rahoittaa hyvinvointiaseman leasing-rahoituksella.

Perussuomalaisten Hannu Siljander kritisoi rahoitusmallia vielä maanantaina, mutta ei tehnyt kunnanhallituksen esityksestä poikkea­vaa esitystä.

- Ihmettelen tätä tapaa. Me olemme tilanneet suunnittelun ja maksaneet siitä jotakin. En tiedä vielä hintalappua, mutta hintalappu on kuitenkin avoin, 14 miljoonaa plus arvonlisävero jo nyt. Itse olisin halunnut tästä kvr-urakan, jolloin rakennusliikkeen vastuu olisi ollut suunnittelusta ja toteutuksesta, ja siinä olisi ollut oikea kilpailu, Siljander totesi.

Kunta teetti vertailulaskelmat kahdesta rahoitusvaihtoehdosta ulkopuolisella asiantuntijalla. Vertailussa taselainavaihtoehto osoittautui leasing-rahoitusta edullisemmaksi vaihtoehdoksi valitulla 20 vuoden tarkastelujaksolla.

Investointia varten oli jo aikaisemmin tehty viiden miljoonan euron investointivaraus vuoden 2017 tilinpäätöksessä.

Kunta järjestää hyvinvointiasemasta esittely- ja keskustelutilaisuuden keskiviikkona 13. helmikuuta.

Perussuomalaiset olivat myös ainoita puheenvuoron käyttäjiä, kun valtuusto hyväksyi Päijät-Hämeen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman 2018-19.

Aki Markkola (ps.) muistutti, että lasten nuorten hyvinvoinnin saralla Päijät-Häme sijoittuu maakuntien vertailussa monessa asiassa häntäpäähän.

- Tämänhetkistä tilannetta tavatessa ei tullut millään tavalla hyvä mieli, ennemminkin nousi ahdistus. Aivan liian monta asiaa pitäisi saada korjattua, Markkola totesi.

Itse suunnitelmaa hän piti kattavana tietopakettina ja suunnitelman tavoitteita hyvinä. Hän kantoi kuitenkin huolta siitä, millä resursseilla tavoitteisiin päästään.

- Miten palvelujen tuotanto järjestyy? Odotetaanko kunnissa, että hyvinvointiyhtymän ennalta ehkäisevät palvelut järjestyvät, vai pitääkö kuntien ottaa homma entistä vahvemmin omiin käsiin? Itse ainakin toivoisin kunnalta panostuksia kouluterveydenhuoltoon, joka on edelleen kunnan järjestämisvastuulla.

Markkola tekikin myöhemmin valtuustoaloitteen kahden psykiatrisen sairaanhoitajan palkkaamisesta kiertämään Hollolan perusopetuksen yksiköitä.

Myös perussuomalaisten Pia Salo kehotti valtuustokumppaneitaan ja kansanedustajia pohtimaan hyvinvointisuunnitelmaa päätöksiä tehtäessä.

Ville Hakala
ville.hakala@seutuneloset.fi
@

Suosittelemme