Ajankohtaista

Nastolan Taarasti avaa ovet kesään huhtikuussa

Taarastin taidekeskus on vielä talviunilla, mutta kesän toimintaa on jo mietitty pitkälle. Luvassa on niin teatteria, kuvataidetta kuin konserttejakin. Arkistokuva. Kuva: Katja Luoma

Nastolan Taideyhdistyksen puheenjohtaja Heli Makkonen on saanut tiuhaan vastailla kysymyksiin Taarastin tulevaisuudesta. Kolmisen kuukautta kiinni olleen taidekeskuksen jatko kiinnostaa, ja nyt Makkosella on iloisia uutisia nastolalaisille: ovet avataan huhtikuussa.

- Huhtikuun alusta lähdetään voimakkaasti liikkeelle. Tarkoitus on pyörittää Taarastia 6-7 kuukautta ja hiljentää vauhtia loppuvuotta kohti.

Hän linjaa toiminnan jatkuvan pitkälti ennallaan, mutta uuttakin on luvassa.

- Emme voi lähteä höyryveturia keksimään uudestaan, vaan tapahtumissa ja näyttelyissä on paljon samoja elementtejä kuin tähänkin asti. Mutta pyrimme kehittämään toimintaa niin, että tarjontaa olisi enemmän myös lapsille ja perheille.

Neuvotteluja yhteistyöstä on käyty muun muassa lahtelaisen Superteatterin kanssa.

Ennen avajaisia taidekeskukselle tehdään pientä kasvojen kohotusta remontoimalla sisätilat ja katto.

Taarastin toiminta siirtyi vuoden alusta taideyhdistyksen käsiin sen jälkeen, kun Lahden kaupunki päätti luovuttaa sille osakeomistuksensa Nastolan Kulttuurikiinteistöissä. Toimintaa pyöritetään vastedes vapaaehtoisvoimin.

Yhdistyksessä on Makkosen mukaan oltu tyytyväisiä ratkaisuun, ilmapiiri on toiveikas, eikä ostopäätös herättänyt soraääniä.

- Riskejä on aina olemassa. Joudumme liiketoiminta­periaatteella hoitamaan kaikki tapahtumat, hyväntekeväisyyteen ei ole varaa. Erittäin toiveikas kuitenkin olen.

Vapaaehtoisia toimintaan kaivataan kuitenkin lisää, nyt mukana on kymmenkunta henkilöä.

- Tarkoitus on myös palkata pari kesätyöntekijää.

Taarastin ovet ovat vielä säpissä, mutta pian päästään sanoista tekoihin. Keskuksessa tehdään helmi-maaliskuussa sisäremonttia, ja myös katto on tarkoitus kunnostaa. Salin puolelle tehdään siirrettäviä väliseiniä, jotta tiloja voidaan tarvittaessa jakaa.

- Kahviosta pyritään tekemään oikea kesäkahvila. Siitä haluttaisiin tehdä paikka, jonne ihmisten olisi kiva poiketa ulkoillessaan.

Kattoremontin kustannuksista Makkosella ei vielä ole arviota, mutta se on kuitenkin tarkoitus saada kesäksi kuntoon.

Tavoite on jatkossakin tuottaa kulttuuritarjontaa kaikenikäisille. Alueen ainoaa katettua ulkoilmakatsomoa hyödynnetään konserteissa, tapahtumissa ja teatterissa. Ensi kesän ohjelmassa ovat ainakin Pisarateatterin esitykset heinä-elokuussa ja Rautalankafestarit kesäkuussa. Myös taidenäyttelyitä ja konsertteja on luvassa.

Taarastia tullaan markkinoimaan myös yksityisen ja yritysten käyttöön ja lisäämään yhteistyötä esimerkiksi oppilaitosten kanssa. Ajatus on, että Taarasti voisi tarjota työharjoittelupaikkoja ravintola- ja matkailualan opiskelijoille.

- Kaupunki taas voisi käyttää Taarastia kokous- ja koulutustilana, Makkonen visioi.

Jo ensi kesäksi ulko­alueille tulee myös paikallisen Spede-Idean kehittämiä taidemobiileja.

Marjaana Kontu

Suosittelemme